‘Blackbird singing in the dead of night’: je kent ‘m vast wel, de lofzang op de merel van de Beatles. Het vroege en vrolijke zingen van deze zangvogel horen we helaas steeds minder. Daarom is 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Merel. Merels fluiten niet, ze zingen. Ingenieuze melodieën, het liefst nogal hard en op het moment dat jij je nog even wilt omdraaien in je bed. Hoor je een merel dan weet je: de lente is aangebroken. Helaas horen en zien we de vogel steeds minder.
Minder biodiversiteit, minder merels
Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland roepen 2022 uit tot het Jaar van de Merel. ’Elke nieuwe lente brengt wat minder geluid’, kopt Sovon Vogelonderzoek Nederland. De afgelopen jaren daalde de broedpopulatie merels in Nederland met 30 procent. De oorzaak? Minder biodiversiteit en een dodelijk virus.
Usutuvirus en strakke tuinen
Dat virus is het usutuvirus. Het komt uit Afrika en wordt het overgedragen via muggen. In 2012 kostte het in Duitsland zo’n 300.000 merels het leven. Momenteel lijkt het usutuvirus gelukkig gedoofd. Een ander gevaar voor merels is de verstening van tuinen, waardoor er minder te broeden, eten, te drinken en te schuilen valt.
Wat jij kunt doen
Misschien denk je: volgens mij valt het wel mee, ik zie overal merels. Maar bedenk dat in de wintermaanden ook veel Scandinavische merels hier overwinteren. Wil je de merel helpen, laat je tuin dan een beetje verrommelen. Bladeren laten liggen zodat insecten zich kunnen verstoppen, struikje met bessen planten en een vogelbadje neerzetten. Ook belangrijk: houd de kat op afstand. Merels broeden vaak vol in het zicht en dat heeft de poes vast snel in de smiezen.
Onderzoek Vogelbescherming en Sovon
Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland onderzoeken de teruglopende merelpopulatie. Ze kijken daarbij vooral naar de nesten. Zijn er verschillen tussen stad en platteland? Bestaan de legsels nog uit vier tot vijf eieren, hoe is de kwaliteit van de eischaal, de bevruchting, hoeveel eieren komen er uit en hoeveel jongen vliegen uit? Met de uitkomsten hopen ze de merelpopulatie op te kunnen krikken.
De merel in het kort
Nog een paar merelfeitjes op een rij:
- De merel is een zwarte of donkerbruine vogel met gele/oranje snavel.
- Eet wormen, insecten, bodemdiertjes, bessen en fruit.
- Broedt van eind maart tot in juli.
- Heeft twee tot drie legsels met elk vier tot vijf eieren.
- Het nest vind je in dichte struiken, klimop of lage bomen.
- De meeste merels blijven jaarrond in Nederland, sommige overwinteren in Engeland, Spanje of Portugal.
Bronnen: Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Geef een reactie