Misschien las je het al in het Haarlems Dagblad: onlangs signaleerde een vogelaar een bonte kraai in Santpoort-Zuid. Best bijzonder! Wat weet jij over de bonte kraai? Natuur in je Stad presenteert drie weetjes die je nog niet kende over deze vogel.
- Zeldzame gast in Nederland
De bonte kraai ‘woont’ hier niet. Wel in Ierland, Schotland, Scandinavië en in grote delen van Midden‑, Zuid- en Oost-Europa. De vogel overwintert van oudsher in het zuiden en kwam daardoor in de winter wel in Nederland terecht. Tienduizenden bonte kraaien bezochten Nederland zo rond de jaren ‘80, maar toen kwam klimaatverandering. Nu Scandinavië steeds warmer wordt, hoeven de vogels niet meer weg om te overwinteren. Een bonte kraai spotten in West-Nederland is dus best zeldzaam.
- Hoe bont is de bonte kraai?
De naam bonte kraai is een beetje verwarrend, we geven het toe. Want verwacht hier geen regenboogachtig verenkleed, maar wel stylish tinten zwart, grijs en wit. Vergeleken met de zwarte kraai maakt de vogel het natuurlijk wel heel bont. Wetenschappers denken dat het verschil tussen de twee soorten kraaien is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Toen ontstonden er als het ware twee groepen kraaien. Toch zijn ze nog steeds verwant en kunnen een bonte en een zwarte kraai samen prima een gezin stichten. Samen maken ze dan hetzelfde, herkenbare “kraah kraah” geluid.
- Eten en broeden in het kort
De bonte kraai broedt tussen april en juni en legt gemiddeld zo’n vier tot zes eieren. Dat gebeurt in een hooggeplaatst nest dat gebouwd door het vrouwtje, met dank aan het mannetje voor aanleveren van het materiaal. De jonge vogels vliegen aan het einde van de zomer uit. Bonte kraaien zijn omnivoren, oftewel geen kieskeurige eters. Insecten, kleine zoogdieren, zeedieren en slakken: ze lusten het allemaal. Zelf zien? Volgens de Vogelbescherming kun je de vogel in de winter bewonderen in Nationaal park Lauwersmeer en op Vlieland.
Smaakt dit naar meer?
Lees hier het artikel over de bonte kraai in Santpoort-Zuid.
Meer weten, een vraag of een suggestie? We horen het graag! Like ook onze Instagram zodat je geen artikel meer mist.
Geef een reactie