Je ziet ze als stadsbewoner vaker in films dan in de natuur: uilen. Toch leven er veel verschillende uilensoorten in Nederland, sommige zelfs in Haarlem en omgeving. Wij delen graag vijf wetenswaardigheden over deze vogel met je.
1.Deze uilensoorten komen voor in Nederland
Er leven zes soorten uilen in Nederland, de een komt vaker voor dan de ander. We zetten ze op een rij:
- Bosuil. Dit is de meeste voorkomende uilensoort in Europa en Nederland. De vogel broedt graag in de holte van een boom, in bossen en stadsparken. De bosuil is ongeveer zo groot als een kraai en heeft veren in het grijs, donkerbruin en roestrood. Lees meer over de bosuil op de Vogelbeschermingwebsite.
- Kerkuil. De kerkuil woont graag in, inderdaad, kerktorens maar ook in schuren. Je herkent de uil aan zijn witte, hartvormige gezicht. De kerkuil uit zich door spookachtigte krijsen en te blazen. Nooit gezien? Check in de lente de webcam van de Vogelbescherming en kijk mee.
- Steenuil. Deze kleine uil is maar zo groot als een merel, heeft felgele ogen waar lichte wenkbrauwen boven lijken te zitten. De uil broedt vaak op boerenerven, daar vindt de vogel lekker hapjes zoals kleine vogels, veldmuizen en insecten. Ook het wel en wee van deze uil is via de webcam te volgen. Leuk!
- Oehoe. De oehoe is een van de grootste uilensoorten ter wereld, sinds 1997 broedt deze vogel weer in Nederland. Het vrouwtje is gemiddeld 67 centimeter lang en dat is zes centimeter langer dan het mannetje. Deze uilen zijn niet voor de poes en kunnen zelfs een vos verorberen. Meekijken op veilige afstand?
- Ransuil. De ransuil is iets kleiner dan de bosuil en heeft een camouflerend verendek, waardoor hij niet zo snel opvalt in een boom. Je herkent hem aan de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Mede door intensieve landbouw gaat het aantal ransuilen al jaren drastisch achteruit. Lees meer over de ransuil op de site van de Vogelbescherming.
- Velduil. Deze uil lijkt op de ransuil, maar heeft kortere oorpluimpjes en gele ogen. De velduil is ernstig bedreigd, als je er al een ziet is dat waarschijnlijk op de Waddeneilanden en in Noord-Groningen. Deze vogel leeft ook overdag en dat dat het liefst in veengebieden en duinlandschappen. Meer weten over de velduil?
2.Altijd nachtdienst
Uilen zijn nachtdieren. Overdag slapen ze, ‘s nachts komen ze in actie (behalve velduilen, die zijn overdag ook actief). Doordat ze met heel weinig licht al heel goed kunnen zien, kunnen in het donker hun prooi prima spotten.
3.Braakballen na flinke maaltijd
Uilen zijn echte carnivoren en verslinden hun prooi in één keer. De botjes en haren die de uil niet goed kan verteren, spuugt hij weer uit in een braakbal. Hieraan kun je zien wat een uil heeft gegeten. Wat op het menu staat ligt aan het soort uil, maar vaak zijn het muizen, vogels, kikkers, padden en insecten. Heb jij een sterke maag? De zoogdierenvereniging zoekt nog vrijwillige ‘pluizers’ om braakballen uit te pluizen.
4.Uilen in en rondom Haarlem
Omdat veel uilensoorten nog maar weinig voorkomen, is het aantal uilen in en rond Haarlem beperkt. De afgelopen jaren werden er bosuilen gespot in het Kenaupark, in Elswout en in de Haarlemmerhout. Ransuilen zijn te vinden in de Kennemerduinen.
5.Wat jij kunt doen
Uilen zijn mooi en bijzonder, maar ze houden van hun rust. Verstoor ze dus niet. Wandel niet buiten de gebaande paden in de duinen en in het bos en lijn je hond aan. Spot je een uil, blijf dan op afstand, wees stil en blijf niet te lang.
Geef een reactie