Lieveheersbeestjes: een schattig volkje dat zich vooral in het voorjaar en in de zomer veel laat zien. Op Natuur in je Stad lees je alles over het lieveheersbeestje en ook waarom ze zich af en toe massaal op het strand bevinden.
Strandgangers
Zijn lieveheersbeestjes strandgangers? Je zou het bijna denken. Afgelopen juni werd het Bloemendaalse strand bijvoorbeeld overspoeld met lieveheersbeestjes. De kleine kevertjes zijn echter helemaal geen strandgangers, er valt immers niets te eten te vinden. Voor de grote populatie lieveheersbeestjes was het eten op hun oude stek op, dus het werd tijd voor een nieuw onderkomen. Omdat ze zich laten meevoeren door de wind, kwamen ze vorige maand massaal op het strand terecht. Een wonderlijk gezicht!
Leuk om te weten
- Rood met zwarte stippen; het zevenstippige lieveheersbeestje (Coccinella Septempunctata) is het bekendste lieveheersbeestje van Europa.
- Officieel is het lieveheersbeestje een keversoort.
- Het lieveheersbeestje is een echte zonneaanbidder. Op schaduwrijke plekken, zoals een dichtbegroeid bos, zul je ze niet veel tegenkomen.
- Ondanks zijn lieve uiterlijk is het een fanatieke jager die zich vooral richt op zijn lievelingseten: bladluis.
- Om die reden zetten tuinders lieveheersbeestjes graag in om bladluizen aan hun gewassen te voorkomen. Een natuurvriendelijke oplossing!
- Het zevenstippige lieveheersbeestje houdt een winterslaap. Favoriete plekken zijn in houspleten, tussen boomwortels, in schuurtjes of huizen, onder bladeren, in rotsen, mos of andere plekken waar hij goed kan schuilen tegen de winterkou.
- De stippen op zijn rug zeggen trouwens niks over de leeftijd. Gemiddeld leeft een lieveheersbeestje maar één jaar.
- Volgens wikipedia komen er in Nederland zo’n 60 verschillende soorten lieveheersbeestjes voor.
Aziatische lieveheersbeestje
Sinds 2002 heeft ook het Aziatische lieveheersbeestje terrein gewonnen in Nederland. Zwart met rode stippen, oranje met zwarte stippen, geel met zwarte stippen: allemaal lieveheersbeestjes afkomstig uit China en Japan. Hij onderscheidt zich door een groter lichaam dan het zevenstippige lieveheersbeestje en een meerkleurig uiterlijk. Men zegt dat deze Aziatische lieveheersbeestjes in België werden ingevoerd, met het idee om bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden.
Meer lezen?
Artikelen, leuke DIY’s en meer natuurnieuws lees je op www.natuurinjestad.nl.
Geef een reactie