Een goede zwemmer die dijken ondermijnt, eigenlijk uit Noord-Amerika komt en wel een rietworteltje lust: we hebben het over de muskusrat. Het dier komt ook voor in de buurt van Haarlem, heb je er wel eens een gezien? Hieronder lees je zijn bio.
Meteen even een misverstand uit de weg helpen: een muskusrat is wel een knaagdier, maar geen rat. Het dier hoort bij de familie van de woelmuisachtigen. Je herkent de muskusrat aan zijn bruine vacht, die veel lichter is op zijn buik. Het dier is met zo’n 35 centimeter een stuk groter dan de woelrat en bruine rat. Hij heeft bovendien een lange, opvallende staart. Deze is bijna even lang als het dier zelf en is aan de zijkanten afgeplat.
Muskusrat hartje water
De muskusrat leeft overal waar water is. Langs oevers van stilstaand en stromend water met veel water- en oeverplanten bijvoorbeeld. Oorspronkelijke komt de muskusrat uit Noord-Amerika, in Nederland is het dus een exoot. Het dier is qua voeding vooral fan van waterplanten, maar houdt af en toe ook van kreeft of vis. Hij zwemt en duikt als de beste, waarbij zijn staart hem voortstuwt.
Dagelijks leven
In de lente zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op om voort te planten. Als dat is gelukt sturen ze de jonge dieren in de herfst weg. De muskusratten trekken dan instinctief van ondiepe poldersloten naar diepere sloten. Zo worden ze bij vorst niet ingesloten door het ijs én hebben ze genoeg rietwortels om op te knagen. Slim hoor.
Dijken opgepast
IJverig beestje dus, die muskusrat. En daarin schuilt ook een probleem. Muskusratten graven burchten met verschillende kamers en vluchtpijpen in oevers. Met hun gegraaf in oevers en dijken veroorzaken ze dijkdoorbraken en wegverzakkingen. En omdat het dier een exoot is, heeft hij weinig natuurlijke vijanden. Daarom bestrijden provincies muskusratten. Heb jij een muskusrat gespot? Meld het dan aan meldingen@muskusrattenbeheer.nl.
En ten slotte
Wist je dat…
- Het dier in België op menukaarten prijkt als Waterkonijn?
- Muskusratten musk afscheiden om vrouwtjes aan te trekken en territorium af te bakenen?
- Je de knaagdieren vooral kunt spotten in de ochtend- of avondschemering?
Geef een reactie