Vreemde kostgangers, dat zijn de Amerikaanse rivierkreeften die de Nederlandse binnenwateren overspoelen. Mooi om te zien, dat zeker, maar ze richten nogal wat schade aan. Experts spreken al van een plaag. Wie zijn deze beestjes en wat is precies het probleem? Natuur in je stad duikt in de materie.
Al eerder kon je op deze site lezen over invasieve dieren en planten oftewel invasieve exoten. Ze komen van nature niet voor in Nederland, maar kwam hier terecht doordat ze als huisdier ontsnapten en zich vestigden (de halsbandparkiet) of ze zijn meegenomen uit het buitenland (hoi Japanse duizendknoop). Zonder natuurlijke vijanden groeien ze eindeloos in aantal en laten ze een spoor van vernieling na. Zo ook de rivierkreeft.
Europees versus Amerikaans
Om meteen maar een misverstand uit de weg te helpen: in Nederland komen van oudsher rivierkreeften voor in de binnenwateren. Het gaat dan om de Europese rivierkreeft, die ook voor consumptie werd gebruikt. Maar deze kreeft is hier inmiddels zo goed als uitgestorven. Oorzaken? Vies water, minder ruimte en de kreeftenpest. Amerikaanse rivierkreeften kunnen beter tegen deze ziekte, denken onderzoekers. Dat zorgt ervoor dat deze soort de wateren nu overspoelen. Ook het Spaarne en de Ringvaart bijvoorbeeld.
Kleine kreeft, grote gevolgen
De gevolgen van de Amerikaanse rivierkreefteninvasie zijn groot. De kreeften knippen waterplanten weg met hun scharen, om ze te eten of om holen te kunnen graven. Minder waterplanten betekent meer voedingsstoffen voor algen, wat weer zorgt voor nóg minder waterplanten. Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid vissen in het water en dus het hele ecosysteem. Ook veroorzaken de kreeften, die tot zeventien centimeter lang kunnen worden, met hun graafgedrag lekkages in dijken en poreuze oevers. Flinke problemen dus!
Wat kunnen we ertegen doen?
Zolang de Amerikaanse rivierkreeft geen natuurlijke vijand heeft, valt er niet veel te doen. Sommige vissers vangen en eten ze, maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat. Of zoals de woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland zegt: “We weten al dat het er veel zijn. Met vangen schiet je niets op, want ze komen gewoon terug. We zien de aanwezigheid van kreeften als iets waarmee we moeten leren leven.’’ (Bron: Haarlems Dagblad).
Meer informatie
Op de website Rivierkreeft.nl, het online kenniscentrum van de Universiteit van Wageningen, lees je meer. Ook op Haarlemsdagblad.nl staat een artikel, uit 2017.
Geef een reactie