
DIY: jam maken
Zelf jam maken is gezond, lekker én heel gemakkelijk om te doen. Of je nu kiest voor aardbeien‑, frambozen‑, bramen- of bosbessenjam, met deze tips zet je in no-time een heerlijke pot zelfgemaakte jam op tafel. Lees snel verder!
Zelf jam maken
Misschien denk je dat zelf jam maken veel werk is, maar het tegendeel is waar. Het is eigenlijk zelfs een vrij simpel klusje. Je hebt er niet veel voor nodig, het kost niet veel tijd én eigengemaakte jam heeft veel voordelen ten opzichte van jam uit de supermarkt:
- Je weet precies wat voor ingrediënten er in de jam gaan en zo weet je zeker dat er geen E‑nummers of andere onduidelijke toevoegingen worden gebruikt.
- Overrijp fruit is misschien niet zo lekker meer om op te eten, maar leent zich perfect voor het maken van jam.
- Zelf jam maken is een klusje waar je al je aandacht bij nodig hebt; heel mindful en relaxt dus.
- Als je zelf jam maakt, kun je naar hartenlust experimenteren met ingrediënten, combinaties en kruiden. Zo creëer je je eigen unieke smaak.
- In jam uit de supermarkt zit vaak veel suiker. Als je zelf jam maakt, kun je ervoor kiezen om minder suiker te gebruiken en dat is natuurlijk weer stuk gezonder.
In dit artikel gaan we trouwens voor aardbeienjam volgens grootmoeders recept. Ouderwets zoet dus!
Handig weetje:
Hoe meer suiker je gebruikt, hoe langer de jam houdbaar is. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Minder suiker betekent dus dat je jam minder lang houdbaar is. Houd rekening met zo’n drie tot zes maanden, mits je de jam op een koele en donkere plek bewaart.
Fruit plukken
De natuur is de ideale plek om vers fruit te plukken. Misschien staat er wel een fruitstalletje langs de weg ergens bij jou in de buurt? Of heb je een buurman of buurvrouw die in de moestuin werkt en overvloedige oogst heeft of die je kunt helpen in ruil voor vers fruit?
Ook zijn er pluktuinen waar je terecht kunt voor het plukken van vers fruit. Op de website www.pluktuinen.nl vul je de postcode in, waarna je een overzicht krijgt van alle pluktuinen bij jou in de buurt. Een aanrader om met kinderen te doen!
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om zelf fruit te plukken, dan is de markt of supermarkt ook een prima alternatief.
DIY: Stappenplan aardbeienjam maken
Zin om aan de slag te gaan? Hieronder vind je een handig stappenplan voor het zelf maken van aardbeienjam.
Stap 1 – Fruit verzamelen
Supermarkt, markt of pluktuin: houd rekening met zo’n 250 gram aardbeien voor dit recept. Dit is ongeveer net zoveel als een ‘normaal’ jampotje uit de winkel. Het is belangrijk dat het fruit lekker rijp en zacht is.
Stap 2 – Potjes schoonmaken
Hoe schoner de potjes zijn, hoe langer je de jam kunt bewaren. Maak dus voordat je aan de slag gaat, de potjes en deksels goed schoon. Dit kun je doen door ze minimaal vijf minuten uit te koken in heet water of ze mee te laten draaien in de afwasmachine (60 graden programma).
Stap 3 – Ingrediënten
Alle ingrediënten voor deze jam zijn in (bijna) iedere supermarkt verkrijgbaar. Dit heb je nodig voor 250 gram aardbeienjam:
- 250 gram aardbeien
- 175 gram geleisuiker
- 1x eetlepel citroensap
- Citroenrasp van een 1/2 citroen
Stap 4 – Aan de slag
- Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en doe ze in een ruime pan (tegen het spetteren).
- Zet de pan aan op middelhoog vuur.
- Voeg vervolgens de geleisuiker, citroenrasp en het citroensap toe.
- Roer het geheel af en toe door en laat het een tijdje pruttelen. Het is de bedoeling dat de jam indikt en de massa een geheel wordt.
Test!
Testen of je jam klaar is, doe je door een bordje in de koelkast te zetten. Als je denkt dat de jam zover is, haal je het bordje uit de koelkast en doe je er wat jam op. Vervolgens haal je er een theelepeltje (of je vinger) doorheen. Gaat de jam mooi uit elkaar en blijft er een ‘schoon’ geultje over? Dan is hij klaar. Als de jam nog doorloopt, dan kun je hem nog even terugzetten op het vuur.
- Is je jam klaar? Giet het dan vanuit de pan direct in het potje. Een trechter kan daar handig bij zijn.
- Vervolgens draai je de deksel op de pot en zet je het potje op z’n kop. Laat de jam nu helemaal afkoelen en voilà, klaar is jouw huisgemaakte jam!
Verras ook familie en vrienden met een potje van jouw zelfgemaakte jam. Succes gegarandeerd!
Natuur
De natuur heeft zoveel moois te bieden, waaronder fruit om zelf heerlijke jam van te maken. Voor het behoud van de natuur is het belangrijk dat we onze leefomgeving optimaliseren, zodat we lang van alles wat de natuur te bieden heeft, kunnen blijven genieten.
Wil jij meer weten over hoe je zelf kunt bijdragen aan de natuur in Haarlem en je omgeving? Kijk op onze website: www.natuurinjestad.nl voor meer artikelen en tips over wat je zelf kunt doen voor de natuur.
Geef een reactie