Vogels die in de win­ter in Neder­land blij­ven, kun­nen wel wat extra bij­voe­ding gebrui­ken. Kant-en-kla­re vet­bol­len koop je natuur­lijk gemak­ke­lijk in de win­kel. Maar wist je dat het ook heel gemak­ke­lijk is om ze zelf te maken? Zó doe je dat!

Waar­om vetbollen?
Over het alge­meen heb­ben vogels een gro­te­re behoef­te aan ver­za­digd vet dan men­sen. Daar­om wordt er fri­tuur­vet gebruikt voor het maken van vet­bol­len. Daar zit veel ver­za­digd vet in en dat zorgt o.a. voor een mooi veren­dek en vol­doen­de ener­gie voor vogels om de kou­de win­ter­maan­den door te komen. Olijf­olie is bij­voor­beeld hele­maal niet geschikt voor het maken van zaad­bol­len. Het heeft een sterk laxe­rend effect, wat hele­maal niet fijn is voor de vogels. Zeker niet in de kou­de wintermaanden.

Tip! Koop of maak ook lie­ver geen zaad­bol­len in een plas­tic net­je. Vogels kun­nen vast komen te zit­ten of het plas­tic per onge­luk opeten. Ook zorgt zo’n plas­tic net­je vaak voor zwerf­af­val in de tuin.

Zaad­bol­len maken
Zelf zaad­bol­len maken is heel sim­pel. En ook heel leer­zaam en leuk om samen met je (klein)kinderen te doen!

Bood­schap­pen­lijst­je:

  • Onge­bruikt en ongezouten.
  • Vogel­zaad voor tuin­vo­gels. Dit kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken.
  • Een rui­me pan.
  • Vorm­pjes om het meng­sel in te gie­ten. Gebruik bij­voor­beeld een leeg melk­kar­ton, een (thee)glas of een hal­ve kokosnoot.
  • Ste­vig stuk touw of een vro­lijk lint om de bol­len aan op te hangen.
  • Riet­jes, saté prik­kers of stok­jes uit het bos.

Stap­pen­plan:

  1. Smelt het fri­tuur­vet op een laag vuur­tje in een pan. De hoe­veel­heid maakt niet uit, maar let voor­al op de 1:1 ver­hou­ding. Een deel fri­tuur­vet en een deel vogelzaad.
  2. Als het vet is gesmol­ten, voeg je het deel vogel­zaad toe. Roer alles goed door elkaar heen.
  3. Haal de pan van het vuur, laat even­tjes afkoe­len en giet het meng­sel in de vormpjes.
  4. Leg in het vloei­ba­re meng­sel met­een een stuk touw of lint (voor­dat het stolt), waar­mee je de zaad­bol straks ophangt.
  5. Zet de vorm­pjes in de koel­kast en laat ze goed hard wor­den, na +/- 2 uur).
  6. Haal ze er ver­vol­gens uit en laat ze een dag goed drogen.

Tip: Heb je moei­te met de bol­len uit het vorm­pje te krij­gen? Spoel ze dan even om in wat warm water, als het goed is laat de vorm nu los.

Nu alleen nog ophan­gen en klaar!

Extra inspi­ra­tie

In een cre­a­tie­ve bui? Maak dan ook eens een zaad­slin­ger. Plaats het vet/zaden meng­sel in een ijs­blok­jes­vorm, zet het in de koel­kast en laat dro­gen als hier­bo­ven. Rijg de klei­ne blok­jes nu vast als een ket­ting. Of doe het zaden­meng­sel in vro­lij­ke cup­ca­ke vorm­pjes, voor een extra zoet effect.

Kort­om: met deze zes stap­pen heb je in no-time een zelf­ge­maak­te zaad­bol in de tuin of op het bal­kon han­gen. Natuur in je Stad is natuur­lijk erg nieuws­gie­rig naar jouw cre­a­ties! Deel je foto op onze soci­al media.

Meer tips en leu­ke DIY’s met natuur­ma­te­ri­a­len? Check: www.natuurinjestad.nl.