Vogels die in de winter in Nederland blijven, kunnen wel wat extra bijvoeding gebruiken. Kant-en-klare vetbollen koop je natuurlijk gemakkelijk in de winkel. Maar wist je dat het ook heel gemakkelijk is om ze zelf te maken? Zó doe je dat!
Waarom vetbollen?
Over het algemeen hebben vogels een grotere behoefte aan verzadigd vet dan mensen. Daarom wordt er frituurvet gebruikt voor het maken van vetbollen. Daar zit veel verzadigd vet in en dat zorgt o.a. voor een mooi verendek en voldoende energie voor vogels om de koude wintermaanden door te komen. Olijfolie is bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor het maken van zaadbollen. Het heeft een sterk laxerend effect, wat helemaal niet fijn is voor de vogels. Zeker niet in de koude wintermaanden.
Tip! Koop of maak ook liever geen zaadbollen in een plastic netje. Vogels kunnen vast komen te zitten of het plastic per ongeluk opeten. Ook zorgt zo’n plastic netje vaak voor zwerfafval in de tuin.
Zaadbollen maken
Zelf zaadbollen maken is heel simpel. En ook heel leerzaam en leuk om samen met je (klein)kinderen te doen!
Boodschappenlijstje:
- Ongebruikt en ongezouten.
- Vogelzaad voor tuinvogels. Dit kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken.
- Een ruime pan.
- Vormpjes om het mengsel in te gieten. Gebruik bijvoorbeeld een leeg melkkarton, een (thee)glas of een halve kokosnoot.
- Stevig stuk touw of een vrolijk lint om de bollen aan op te hangen.
- Rietjes, saté prikkers of stokjes uit het bos.
Stappenplan:
- Smelt het frituurvet op een laag vuurtje in een pan. De hoeveelheid maakt niet uit, maar let vooral op de 1:1 verhouding. Een deel frituurvet en een deel vogelzaad.
- Als het vet is gesmolten, voeg je het deel vogelzaad toe. Roer alles goed door elkaar heen.
- Haal de pan van het vuur, laat eventjes afkoelen en giet het mengsel in de vormpjes.
- Leg in het vloeibare mengsel meteen een stuk touw of lint (voordat het stolt), waarmee je de zaadbol straks ophangt.
- Zet de vormpjes in de koelkast en laat ze goed hard worden, na +/- 2 uur).
- Haal ze er vervolgens uit en laat ze een dag goed drogen.
Tip: Heb je moeite met de bollen uit het vormpje te krijgen? Spoel ze dan even om in wat warm water, als het goed is laat de vorm nu los.
Nu alleen nog ophangen en klaar!
Extra inspiratie
In een creatieve bui? Maak dan ook eens een zaadslinger. Plaats het vet/zaden mengsel in een ijsblokjesvorm, zet het in de koelkast en laat drogen als hierboven. Rijg de kleine blokjes nu vast als een ketting. Of doe het zadenmengsel in vrolijke cupcake vormpjes, voor een extra zoet effect.
Kortom: met deze zes stappen heb je in no-time een zelfgemaakte zaadbol in de tuin of op het balkon hangen. Natuur in je Stad is natuurlijk erg nieuwsgierig naar jouw creaties! Deel je foto op onze social media.
Meer tips en leuke DIY’s met natuurmaterialen? Check: www.natuurinjestad.nl.
Geef een reactie