Dode takken of zelfs hele boomstammen: je ziet ze regelmatig liggen in het bos of in de duinen. Vroeger werden die netjes opgeruimd, maar inmiddels weten we dat dood hout enorm nuttig is. Insecten, schimmels en dieren zijn er namelijk dol op, met alle gevolgen van dien. Benieuwd hoe het zit?
De een z’n dood…
De een z’n dood is z’n ander zijn brood: dat gaat wel heel letterlijk op voor dode takken en stammen. Wanneer ze ten onder gaan aan droogte, ouderdom of een flinke storm breken ze af of vallen ze om. En dat zorgt voor een feestmaal voor allerlei beestjes en schimmels, zelfs al voordat een dode tak de grond raakt.
Invasie van beestjes
Wanneer een tak sterft en de afweerstoffen afnemen, grijpen kevers hun kans. Ze werken zich door de boomschors en laven zich aan de suikers in de tak. Daarbij nemen ze schimmelsporen mee, die weer zorgen voor een schimmelig hapje voor hun larven. Na de kevers weten ook boktorren, boomkruipers en vleermuizen het binnenste van de tak te bereiken. Wespen broeden in de gangetjes die de kevers gegraven hebben, onder het stevige geluid van actieve spechten.
Van dode tak tot voeding
De dode tak moet zich uiteindelijk overgeven aan al dit geweld en laat zich vallen. De gaten die de specht heeft gemaakt, gebruiken vogels, vleermuizen en boommarters vervolgens als plek voor een romantische rendez-vous. Vliegen, wormpjes, mijten en larven van torren ontdekken nu ook de tak en verteren het binnenste hout tot molm. De stikstof in het vermolmde hout is op haar beurt weer voeding voor bomen. Een prachtige kringloop.
Omgevallen bomen
Omvallende bomen bieden weer heel andere kansen voor biodiversiteit. Op de plek waar de kluit loskomt, kunnen moerasplanten groeien of insecten schuilen. Ook paddenstoelen zijn gek op dode boomstammen, net als mossen. Natuurlijk leeft ook in de boomstam weer een scala aan insecten. De uitgepoepte molm geeft voedingsstoffen en stikstof terug aan de grond, waardoor nieuw groen opkomt.
Boomstammen in de Hout
Nu snap je vast waarom Mike Huisman, voorman wijkteam Zuidwest van Spaarnelanden, zegt: “We laten soms boomstammen liggen in de Haarlemmer Hout. Vroeger moesten die worden opgeruimd, plat op de grond of klein verzaagd. Nu komen we daar op terug.” Want de natuur gedijt meer bij een minder opgeruimd, natuurlijk bos. Lees het hele artikel over snoeien en biodiversiteit in de Haarlemmerhout.
Bron: Nature Today
Geef een reactie