Het kan zomaar gebeuren tijdens een wandelingetje door de Haarlemmerhout: een ontmoeting met een eekhoorn. Nou ja, ontmoeting… waarschijnlijk zie je het dier op grote hoogte van tak naar tak springen. Meer weten over dit knaagdier? Lees dan vooral verder.
Herken de eekhoorn
De pluimstaart, zwarte kraaloogjes en lange nagels: je herkent de eekhoorn meteen. Officieel heet dit zoogdier Sciurus vulgaris, maar hij staat vooral bekend als gewone- of rode eekhoorn. Echt rood is het dier trouwens niet, roodbruin is een betere typering. Wil je de eekhoorn in de Hout spotten, dan maak je vooral ‘s morgens of laat in de middag de meeste kans. Goed kijken en zo stil mogelijk zijn helpt.
Hoog in de boom
Eekhoorns leven op zichzelf, hoog in de bomen. Het liefst in een ouder bos, want daar is genoeg voedsel en nestgelegenheid voorhanden. De Hout is dus perfect! Hun nest bouwen ze op minimaal vijf meter hoogte, dicht tegen een boomstam. Een waar kunstwerkje, zo groot als een voetbal. Prachtig afgewerkt met takjes, blaadjes, mos, wol en gras. Naast het hoofdnest hebben ze nog een tweede (vluchtnest) en zelfs derde huis (slaapnest). In de paartijd slapen mannetje en vrouwtjes vaak in eenzelfde nest, maar na de geboorte van jongen moet het mannetje terug naar zijn eigen huis.
Eekhoorns zijn niet vegan
Bij etende eekhoorns denk je misschien aan eikels, noten en kegels van naaldbomen. Toch eten ze ook bladeren, knoppen, bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels. Het zijn geen vegans dus. Heel ingenieus bovendien van Moeder Natuur: eekhoorns verstoppen noten en zaden in de grond, in boomholtes of de oksel van een boomstam. Maar aangezien ze niet alles terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.
Eekhoorn in nood aangetroffen?
Eekhoorns zijn een beschermde diersoort. Je mag ze dus niet vangen of doden. Ook is het verboden eekhoorns te verontrusten of het nest te beschadigen. Dist soort maatregelen is helaas nodig, want de afgelopen tien jaar is de soort 34% achteruitgegaan. Oorzaken? Door klimaatverandering verdwijnen bomen, bloemen en insecten die als eten dienen voor deze knaagdieren. En daarnaast is er natuurlijk het drukke verkeer. Vind je een zieke eekhoorn of een in de steek gelaten jong, bel dan de Dierenambulance of Zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam .
Leuk eekhoornweetje
Volgens de Zoogdiervereniging maken eekhoorns maakt per situatie een ander geluid. Bij opwinding klinkt een scherp ‘tjuk-stuk-tjuk’, bij alarm ‘chroe-roe-roe’ en ter begroeting van een bekende soortgenoot ‘moek-moek-moek’. Maar ook fluitende tonen (jongen), kakelen, grommen en jammeren zijn te horen. Houd je oren dus gespitst!
Geef een reactie