Stonden ze van oudsher te shinen in oerwouden en op Spaanse boulevards, nu spot je palmbomen in Nederlandse tuinen. Hoe overleven ze hier en doe je er goed aan een palm te planten? Natuur in je Stad zocht het uit.
Palmbomen zijn er in zo’n 2.600 soorten en maten en komen van oorsprong uit de (sub)tropen. In de slipstream van de ontdekkingsreizigers zetten destijds ook botanisten voet aan vreemde wal en ‘ontdekten’ daar allerlei nieuwe planten.
Van de jungle naar je living
Die planten werden vervolgens meegenomen naar Europa, waar ze in kassen en serres van welgestelden belandden. Zo werd langzaam het fenomeen kamerplant geïntroduceerd. Want die tropische planten deden het binnen prima, waar het buiten te fris voor ze was. Op deze manier veroverden bijvoorbeeld de kentiapalm en de goudpalm geleidelijk het Nederlandse interieur.
Palmen in je tuin
Inmiddels vind je palmen dus ook steeds vaker buiten. Ze overleven in het Nederlandse klimaat omdat het hier warmer wordt. Met zachte winters en hete zomers voelen waaierpalmen, dadelpalmen en koolpalmen zich hier prima thuis. Ze geven bovendien een tropisch tintje aan iedere oer-Hollandse tuin. Sommige soorten zijn zelfs winterhard.
Liever inheemse planten en bomen
Niks mis mee, denk je nu misschien. Dat is deels waar. Door het veranderende klimaat overleven hier nu andere bomen- en plantensoorten. Tegelijkertijd sterven er ook soorten uit, en dat levert problemen op voor de biodiversiteit. Insecten hebben die planten nodig namelijk: ze zijn op elkaar afgestemd. Liever kies je in je tuin dus voor inheemse planten en bomen, oftewel botanische schonen die hier van oudsher leven en niet geïmporteerd zijn. Daarmee bewijs je de natuur een grote dienst.
Voorbeelden inheemse planten
Met deze planten in je tuin of op je balkon zit je helemaal goed qua biodiversiteit:
- Beemdkroon (Knautia arvensis)
- Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
- Duifkruid (Scabiosa columbaria)
- Gewone dophei (Erica tetralix)
- Hazelaar (Corylus avellana)
- Knikkend nagelkruid (Geum rivale)
- Knoopkruid (Centaurea jacea)
- Koninginnekruid/leverkruid (Eupatorium cannabinum)
- Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
- Zwarte toorts (Verbascum nigrum)
- Veldesdoorn (Acer campestre)
- Veldsalie (Salvia pratensis)
- Vuilboom/ Sporkehout (Rhamnus frangula)
- Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
- Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
- Wild kattenkruid (Nepeta cataria)
- Wilde Lijsterbes (Sorbus aucuparia)
- Wilde marjolein (Origanum vulgare)
- Winterlinde (Tilia Cordata)
Geef een reactie