Heb je last van hooikoorts? In dit artikel lees je alles over hooikoorts, ontdek je tips én welke natuurlijke middeltjes je in kunt zetten om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Gezondheid!
Over hooikoorts
Heerlijk, de natuur komt weer helemaal tot bloei in het voorjaar! Maar als je last hebt van hooikoorts is dit helemaal geen goed nieuws. Het betekent een lange periode van niezen, rode, jeukende ogen en een gevoel van algehele malaise. De grote boosdoener van hooikoorts is stuifmeel, of ook wel ‘pollen’ genoemd. Stuifmeel zijn de mannelijke kiemcellen van een bloem. Een menselijk lichaam maakt histamine aan tegen deze pollen en bij een teveel aan histamine, krijg je last van klachten.
Een fikse regenbui kan voor verlichting van de hooikoorts-klachten zorgen, maar zeker nu het zo droog en zonnig is, krijgen pollen volop de kans om rond te dwarrelen. Met als gevolg: meer last van hooikoorts.
Meer last in steden?
Er wordt beweerd dat mensen in steden zelfs meer last hebben van hooikoorts. Dat zou komen doordat het CO₂-gehalte hoger is in de stad. Bomen en planten produceren daardoor meer stuifmeel. Ook de opwarming van de aarde zou te maken kunnen hebben met een grotere productie aan stuifmeel, waardoor steeds meer mensen last lijken te hebben van hooikoorts.
Tips en natuurlijke middeltjes tegen hooikoorts
Hooikoorts heeft veel impact op je dagelijks leven. Bij de apotheek zijn verschillende medicijnen tegen hooikoorts verkrijgbaar, maar je kunt ook eerst deze natuurlijke middeltjes inzetten:
- Brandnetels: brandnetel zorgt voor het afbreken van histamine. Drink dus lekker veel van deze zuiverende thee of maak er een gezond soepje van. Prikt niet!
- Gember: ook gember heeft een ontstekingsremmende werking en kan verlichten bij hooikoortsklachten. Gemberthee kun je de hele dag door drinken. Lekker in combinatie met munt en honing.
- Zilte zeelucht: het pollengehalte is veel lager aan zee. Breng dus veel tijd door aan de kust en gun je luchtwegen wat rust. Geen zee in de buurt? Gebruik een zoutoplossing neusspray of spoel je neus met een netipot.
- Vaseline: smeer een dun laagje vaseline onder je neus en in de neusgaten. Dit zorgt ervoor dat de pollen blijven plakken aan de vaseline en niet in je luchtwegen terecht komen.
- Vermijd histaminerijk voedsel: histamine + histamine = extra veel last van hooikoorts. Is het pollenseizoen begonnen? Let dan op wat je eet en drinkt. Rode wijn, chocola, aardbeien, spinazie, oude kaas en tomaten bevatten bijvoorbeeld veel histamine en versterken de hooikoorts-klachten.
- Slik supplementen: extra vitamine C slikken werkt goed bij hooikoorts, dit breekt een teveel aan histamine af. Het slikken van een goede probiotica ondersteunt de darmflora en kan de klachten ook verminderen. Sommige mensen zijn gebaat bij het innemen van bijenpollen. In bijenpollen zit het stofje ‘Quercetine’, dat weer werkt als een natuurlijk histamineremmer.
Tot slot
Iedereen reageert weer anders op hooikoorts en de verschillende middeltjes. Hopelijk vind je snel wat goed werkt voor jou!
Heb jij tips of verzoekjes voor de redactie van Natuur in je Stad? Mail ze naar: info@natuurinjestad.nl.
Geef een reactie