
Insecten zoeken in de tuin
Wist je dat je tuin eigenlijk een soort van dierentuin is met mini-diertjes? Kinderen zijn vaak erg geïnteresseerd in al dit kleine leven in en rondom jullie huis. Een leuke activiteit met kinderen deze zomer: insecten zoeken. Welke diertjes vind je zoal in de tuin of op het balkon? En hoe herken je ze? Hier lees je er alles over!
Insecten onderzoek
Zoals je al las in het artikel over het maken van je eigen insectenhotel, zijn insecten hele nuttige diertjes. Ze werken aan het onderhoud van je tuin, trekken vogels aan en ze zorgen voor uitzaaiingen van bloemen en planten.
Daarnaast zijn deze mini-diertjes ook heel interessant om te besturen: ze zien er allemaal anders uit, hebben hun eigen karakter en unieke talenten. Kinderen vinden het vaak geweldig om met deze kleine beestjes te spelen en ze te onderzoeken. Dus hup, op safari in eigen (dieren)tuin.
Wat hebben jullie nodig?
- Een insectenpotje. Hierin ‘vang’ je een insect. Door het venstertje kun je het beestje goed van dichtbij bekijken en zijn gedrag bestuderen. Je koopt deze potjes bijvoorbeeld bij de Hema.
- Er zijn ook complete insecten-onderzoeksetsen insectengidsen te koop.
- Een schriftje, om jullie bevindingen te noteren. Wat voor diertje is het? Waar heb je hem gevonden? Hoe gedraagt hij zich? Enzovoorts.
- Een pen natuurlijk.
- Een scherpe zoekblik.
Heb je alles? Vervolgens gaan jullie speuren in eigen tuin of op het balkon. Goede plekken om insecten te vinden zijn bijvoorbeeld onder potten van planten, tussen het gras, in de aarde, tussen de bladeren en op blaadjes. Hebben jullie er een gevonden? Stop het insect in het potje en observeer hem. Hoe ziet hij eruit? Hoeveel pootjes heeft hij? Is het wel echt een insect?
De officiële omschrijving van een insect is: Een dier met een kop, een borststuk, een achterlijf en zes pootjes.
En wat weet je van dit diertje? Schrijf al jullie bevindingen op in een schriftje, maak eventueel een tekening van het insect en laat hem vervolgens weer los in de natuur.
Wie is het?
Insecten zijn er in allerlei vormen en maten. En ze komen niet alleen in bosrijke gebieden voor, ook in een stad als Haarlem kun je volop insecten vinden. Zeker als je een groene tuin, balkon of stadpark in de buurt hebt.
Bekende insecten die jullie bijvoorbeeld kunnen tegenkomen zijn:
- Lieveheersbeestje
Het lieveheersbeestje: wie kent hem niet? Naast een mooi insect, doet het lieveheersbeestje ook erg nuttig werk in je tuin of op het balkon. Want alhoewel het insect niemand kwaad doet, is hij wel de grootste vijand van de bladluis. En dat is handig, want als bladluis eenmaal op je planten zit, dan is de kans groot dat ze afsterven. Lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat bladluis opgeruimd wordt en je planten blijven leven: een hele duurzame manier om van bladluis af te komen dus!
Een lieveheersbeestje valt onder de soort ‘kevers’. En aangezien hij dol is op bladluis, vind je hem dan ook vaak in de buurt van planten en op blaadjes.
- Pissebed
Een diertje dat je waarschijnlijk ook in de tuin of op het balkon tegenkomt is de pissebed. Officieel is de pissebed trouwens geen insect. Hij is een afstammeling van de Crustaceae; de schaaldieren. Eigenlijk is hij dus familie van de krab en de kreeft. Bijzonder!
Ook pissebedden maken zich erg nuttig in de tuin. Ze recyclen namelijk plantaardig materiaal. En dat is weer heel belangrijk voor de koolstofkringloop én de bodem waar bloemen en planten op groeien. Misschien komen jullie wel een rolpissebed tegen, die zich oprolt tot een klein bolletje (een doperwt) als er gevaar dreigt.
- Spinnetjes
Spinnen zijn eigenlijk altijd wel te vinden in de tuin of op het balkon. Ze zijn er in vele soorten en maten: welke spinnetjes leven er bij jullie in- en rondom het huis?
Spinnen maken zich nuttig door andere insecten te vangen in hun spinnenweb. Op die manier houden ze insectenpopulaties op natuurlijke wijze in stand en blijft er balans in de tuin. Maak een web dus niet kapot, zodat de spin zijn nuttige werk kan blijven doen. Zo’n web is trouwens best sterk en je vindt er vaak andere insecten in. Herkennen jullie welke het zijn?
- Vlinders
Vlinders zijn waarschijnlijk te snel om te vangen in een insectenpotje, maar je kunt ze natuurlijk wel bestuderen als ze bijvoorbeeld op een bloem zitten. Waar vliegen ze, waar rusten ze uit? Hoe ziet de vlinder eruit, welke kleuren heeft hij? Weten jullie hoe hij heet?
Vlinders zijn echte insecten. Ze leven trouwens maar een korte tijd, gemiddeld zo’n twee weken. Als je vlinders in de tuin hebt, moet je er dus snel bijzijn! Ze zijn gek tuinen en balkons met veel bloeiende bloemen, want daar kunnen ze naar hartenlust de bloemen bestuiven en nectar eten.
Diervriendelijke tuin
Hoe diervriendelijker een tuin of balkon is, hoe meer dieren en insecten er te vinden zijn. Plant dus gerust veel bij- en vlindervriendelijke planten en bloemen in je tuin of op het balkon. Als inwoner van Haarlem draag je op deze manier bij aan het groen in de stad. Een win-win situatie.
Veel speurplezier!
Geef een reactie