Een actieve natuurwerkgroep, onder leiding van coördinator Niko Buiten, zorgt ervoor dat het rijke moerasgebied ‘Poelbroekpark’ er fantastisch bijstaat. Natuur in je Stad spreekt met Niko op een warme dinsdagmiddag.
Helpende handjes
Veel mensen bezoeken het gebied, vertelt Niko: “Poelbroekpark is een recreatief gebied en geen drukke plek. Mensen komen er echt om tot rust te komen en te genieten van de natuur. Met de natuurwerkgroep van het Poelbroekpark beheren we het park en het moeras. We maaien, hooien, zetten grote grazers in, verwijderen houtopslag en invasieve exoten. Hierbij worden we ondersteund door Landschap Noord-Holland met gereedschap en cursussen. Ook maken we gebruik van gemeentelijke budgetten voor beheermaatregelen die we zelf niet kunnen uitvoeren. We zijn de gemeente erg dankbaar dat we dit werk mogen doen. Ook worden we vaak aangesproken door bezoekers van het gebied. Ze vinden het vaak heel leuk wat we doen en maken regelmatig een praatje als we op zaterdag of doordeweeks aan de slag zijn.”
Hulp is fijn: “Wie mee wil helpen, kan zich aansluiten bij de natuurwerkgroep van het Poelbroekpark. We kunnen alle hulp in het natuurbeheer goed gebruiken!”
Reuzenberenklauw
Maar het moerasgebied kent ook zijn eigen uitdagingen, zo legt hij uit: “Een deel van ons werk bestaat uit het verwijderen van de reuzenberenklauw. Het beheren van het Poelbroekpolder-gebied heeft als doel om het gebied rijker te maken. De biodiversiteit is erg hoog, trekt veel mensen, vogels, vlinders en insecten aan én is een van de ecologische hotspots van de gemeente Haarlem. De reuzenberenklauw vormt hier een bedreiging voor. De plant kan wel vijf meter hoog worden. Als mensen of kinderen het vocht op hun handen krijgen en de zon schijnt, ontstaan er flinke blaren. En doordat de reuzenberenklauw zo groot wordt, kunnen planten eronder niet groeien, met als gevolg dat ze verdwijnen. En daarmee verdwijnen ook weer insecten die gebonden zijn aan bepaalde planten. Kortom: het gebied wordt armer. En dat is niet de bedoeling.”
Met een accuboormachine van Landschap Noord-Holland gaat de beheerploeg te werk, legt Niko uit: “Wij zijn de eerste groep in Noord-Holland die een accuboormachine gebruikt om de reuzenberenklauw te verwijderen. We maaien hem, daarna zetten we boormachine op de stengel en zo boren we de wortels in stukken uit de grond.”
Wil je graag meehelpen dit mooie gebied te onderhouden? Meld je dan aan voor de natuurwerkgroep Poelbroekpark! Kijk op: www.wijkraad-meerwijk.nl voor meer informatie.
Meer lezen?
Op www.natuurinjestad.nl vind je meer interviews en achtergrondartikelen.
Werk je zelf als vrijwilliger in Haarlem en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden? Geef je op via: info@natuurinjestad.nl.
Geef een reactie