De meeste klokken kun je horen. Zo niet het Haarlems Klokkenspel, die kun je zien. Het is namelijk een plantje, en niet zomaar een. Natuur in je Stad dook in de materie en zet de belangrijkste Klokkenspelfeiten op een rij.
Onlangs schreven we hier al over stinzenplanten: vroegbloeiers die vanzelf vermeerderen en ieder jaar terugkomen. Maar wist je dat Haarlem haar eigen stinzenplant heeft? Het heet Haarlems Klokkenspel, is vrij zeldzaam en live te bewonderen in de Haarlemmerhout, Elswout en rondom college Hageveld.
Witte bloemen uit een knolletje
Om bij het begin te beginnen: Haarlems Klokkenspel herken je aan de witte bloemen, die zijn zo’n twee centimeter groot. Ze groeien ongeveer 20 à 30 centimeter boven de grond en komen voort uit een minuscuul knolletje. Aan ieder nieuw plantje groeit ook weer een knolletje. Dat knolletje zorgt er overigens voor dat de plant inmiddels vrij zeldzaam is: planten vermeerderen namelijk sneller via zaadjes dan via knolletjes. Het Haarlems Klokkenspel wordt dan ook met uitsterven bedreigd.
‘Ontdekt’ door Linnaeus
Tot en met de achttiende eeuw was Haarlems Klokkenspel een veel geziene gast in en rondom Haarlem. (En in Leiden, Leeuwarden, buiten Zierikzee en rondom Hoorn). Toen de Zweedse botanicus Carl Linnaeus het huidige Hartenkamp bezocht ‘ontdekte’ hij de plant en gaf ‘m de wetenschappelijke naam Saxifraga granulata var. plena.
Bloei vanaf eind april
Vanaf eind mei tot en met juni bloeit het Haarlems Klokkenspel. De plant heeft vooral naar zijn zin in de halfschaduw, dus in de buurt van bomen en struiken. Dit verklaart waarom De Hout een favoriet thuis is van de plant: ideale groei- en bloeiomstandigheden! Buiten het bloeiseizoen blijven de bladeren van het plantje trouwens mooi groen.
Haarlems Klokkenspel in jouw tuin?
Wil jij deze typische Haarlemse bloeier ook in jouw tuin laten shinen? Bestel Haarlems Klokkenspelknolletjes dan via de website van Yorick Coolen. Ook de Haarlemse kweker Edwin Visser kweekte het plantje in zijn tuin en leverde vijfhonderd knolletjes af bij De Haarlemmer Kweektuin. Een derde optie is even googlen op de plantnaam, zoek het liefst naar biologische geteelde knolletjes.
Dit vind je vast ook leuk:
Geef een reactie