Nieuwsgierige lezers sturen ons soms een vraag. Dat vinden we leuk! Deze keer beantwoorden we de vraag van Ietze: waarom kwaken kikkers eigenlijk? In de zomermaanden, in de buurt van water, kun je ze goed horen: kwakende kikkers. Maar om welke kikkers gaat het en waarom kwaken ze eigenlijk? Natuurinjestad.nl zocht het voor je uit.
Groene kikkers kwaken
Er zijn allerlei soorten kikkers, maar degenen die het meest van zich laten horen zijn groene kikkers. Het zijn echter waterliefhebbers, die blij worden van de vijver in je tuin of grotere waterpartijen in de natuur. De groene kikkers kun je verdelen in drie soorten: de poelkikker (klein), de meerkikker (groot) en de bastaardkikker (tussenvorm). De bastaardkikker heeft zowel een poelkikker als een meerkikker als ouders.
Daarom kwaken kikkers
Kwakende kikkers zijn altijd mannetjes. En je raadt het al… ze kwaken om een vrouwtje te lokken voor de paring. Daarom hoor je het gekwaak vooral tussen mei en augustus: dan is het paarseizoen. Het geluid maakt de groene kikker met zijn kwaakblazen: de ‘ballonnetjes’ die tevoorschijn komen aan de zijkant van zijn kop. Er zit geen volumeknop op de kikker, dus ze kunnen flink lawaai maken. Dat levert ze de bijnaam boerennachtegaal op. Vervelend als je wilt slapen, gelukkig is het maar tijdelijk.
Parende kikkers: zo werkt het
Vanaf april, na de winterslaap, is het tijd voor de paring. Groene kikkers gaan op zoek naar water, waar de mannetjes dus flink van zich laten horen. Is er een vrouwtje gelokt, dan klautert het mannetje (hij is kleiner) op haar rug en klemt zich vast, net zolang het kikkervrouwtje haar eitjes afzet. Het mannetje bevrucht deze vervolgens, met als resultaat de bekende kikkerdril. Na ongeveer zes weken krijgen de kikkervisjes achterpootjes, daarna voorpootjes en worden ze kikkers. Zo is de cirkel weer rond.
Ook een vraag?
Heb jij net als Ietze ook een vraag? Mail het ons of reageer op onze Instagrampagina, dan zoeken wij het voor je uit.
Geef een reactie