Terwijl de regen tegen de ramen slaat en het daglicht schaars is, brand jij gezellig een kaarsje. Natuur in je Stad zocht uit welke kaarsen de milieuvriendelijkste opties zijn, en wat slachtafval en fijnstof te maken hebben met kaarsen aansteken.
Kaarsen branden, de mens doet het al eeuwen. Vanuit een religieuze overtuiging (denk aan advent of de paaskaars), praktische overwegingen (de lamp was nog niet uitgevonden) of als warm welkom (kaars voor het raam). Tegenwoordig zijn we nog steeds fan en is het kaarsenaanbod gigantisch.
Stearine of paraffine: liever niet
Om maar te beginnen met het slechte nieuws: niet alle kaarsen zijn duurzaam. Veel worden er gemaakt van stearine of paraffine of van een mengsel van die twee. Stearine wordt geproduceerd van het vet uit slachtafval of uit palmolie. Paraffine is afkomstig uit aardolie en bruinkoolteer. Ook niet echt een duurzame optie dus. Wat er precies in je kaars zit, staat vaak niet op de verpakking want dat is niet verplicht.
Lichtend voorbeeld: bijenwaskaarsen
Duurzamer zijn kaarsen van plantaardige was, bijvoorbeeld van koolzaad, kokos, lijnzaad en soja. Het is dan wel belangrijk dat je kunt achterhalen of deze producten op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Wat dat betreft zijn bijenwaskaarsen een hele goede optie, gemaakt van de was van verlaten honingraten. Dier- en natuurvriendelijk! Misschien is er bovendien wel een biologische imker in de buurt die deze maakt. Bijenwaskaarsen zijn dan wel duurder, maar branden langzamer dan paraffine-/stearinekaarsen.
Fijnstof door kaarsen branden
Voor welke kaars je ook kiest, bij het branden komt er fijnstof vrij, net als bij koken op gas of bij een fikkie stoken in de open haard. Probeer brandende kaarsen zoveel mogelijk uit de tocht te houden, dan walmen ze minder en stoten ze minder fijnstof uit. Uit onderzoek van TNO blijkt dat in woningen waar vaak kaarsen branden drie keer meer fijnstof vrijkomt dan in huizen waar dat niet gebeurde. Het allerveiligst zijn wat dat betreft ledkaarsen.
Waar koop je bijenwaskaarsen?
Google ‘bijenwaskaars’ voor een verkooppunt bij jou in de buurt. Ook zijn er webshops te vinden die gespecialiseerd zijn in bijenwaskaarsen. Op hun site lees je alles over de herkomst van de kaarsen. En wist je bijvoorbeeld dat de Haarlemse koffiezaak The Hive ook bijenwaskaarsen verkoopt? Lekker lokaal en je support er de bijen mee!
Geef een reactie