Je ziet ze overal op straat liggen: gebruikte mondkapjes. De lichtblauwe rechthoekjes zijn een noodzakelijk kwaad, maar voor dieren vrij rampzalig. Ze zien het aan voor voedsel of raken verstrikt in de lussen. Met nare gevolgen.
Miljoenen mondkapjes en rubberen handschoentjes gaan er wereldwijd doorheen momenteel. Wat bescherming biedt voor de mens pakt voor dieren en het milieu helaas minder positief uit. Niet alleen zijn de handschoenen en mondkapjes gemaakt van onafbreekbaar materiaal, dieren ondervinden ook directe gevolgen. Biologen van Naturalis Biodiversity Center in Leiden doen er wereldwijd onderzoek naar.
Coronabaars en mondkapjesmeeuw
Aanleiding voor het onderzoek is een baars die in augustus 20202 dood werd gevonden in een Leidse gracht. De vis zwom in de duim van een plastic handschoen en kon er niet meer uitkomen. Ook een meeuw haalde op soortgelijke treurige wijze het nieuws. Hij werd gevonden na een aanrijding, met zijn pootje verstrikt in de lus van een mondkapje. Bij wijze van waarschuwing en tijdsbeeld kreeg de mondkapjesmeeuw een plek in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
Afbreken mondkapje: 450 jaar
En wat doen mondkapjes eigenlijk voor het milieu in het algemeen? Uit onderzoek blijkt dat er wereldwijd per maand 129 miljard mondkapjes worden gebruikt. Voordat deze zijn afgebroken zijn we 450 jaar verder. In de oceaan liggen er al zeker 1,5 miljard. Kun jij je iets voorstellen bij die cijfers?
Dit kun jij eraan doen
Allereerst: gooi je gebruikte mondkapje in een afgesloten vuilnisbak. Voor de zekerheid kun je de lussen eerst lostrekken. Mocht het kapje dan toch nog in de openbare ruimte belanden, dan is er minder kans op verst®ikkingsgevaar voor dieren. Nog beter: gebruik een kapje van katoen, die kun je wassen en dus hergebruiken. En gebruik handschoenen alleen als het echt nodig is.
Covidlitter.com
Heb je een dier gevonden dat slachtoffer is van corona-afval? Of kwam je een positieve interactie tussen dier en coronatroep tegen, zoals een meerkoet die in zijn nest ook een mondkapje heeft verwerkt? Meld het dan op de internationale website Covidlitter.com. De data die hieruit voortkomt over corona-afval versus dieren helpt de Leidse biologen bij hun onderzoek.
Geef een reactie