Grote kans dat jij in de tuin mussen druk in de weer ziet. Waar ze precies mee bezig zijn en hoe jij ze kunt helpen zelfs zonder tuin of balkon. Én we hebben een leuke en handige knutseltip. Je leest er meer over op Natuur in je Stad.
Minder leuk nieuws
Om te beginnen hebben we eerst een iets minder leuk nieuws. De afgelopen twintig jaar is het aantal mussen behoorlijk afgenomen. Dit begon in de jaren 80 en heeft zich doorgezet in de jaren 90. Uiteindelijk betekende dit een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen. De huismus staat daarom ook op de Rode Lijst van de Nederlandse broedvogels. Waarom er zoveel minder mussen zijn? Door verstedelijking van gebieden is zowel de nestgelegenheid als de beschikbaarheid van voedsel afgenomen. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken!
Wat je kunt doen volgens de Vogelbescherming:
- Tuin goed inrichten. Zorg voor dichte struiken of een dichte, groen blijvende haag. Kies voor bloeiende planten (insecten en zaden).
- Speciaal voer geven. Voeder een zaadmengsel, ’s winters aangevuld met vetbollen. Mussen hebben in het voorjaar eiwitrijk voedsel nodig.
- Onderdak geven. Maak gebruik van mussennestkasten of mussendakpannen. Minstens vijf bij elkaar, want mussen zijn koloniebroeders.
- Water- en stofbaden bieden. Een waterschaal of vijvertje met aflopende oever en een zanderig plekje in de zon. Haal er desnoods gewoon een stoeptegel uit!
- De buurt mobiliseren. Nodig buren, de straat, de gemeente uit om hetzelfde te doen. Mussen hebben een kleine actieradius, dus een netwerk van musvriendelijke plekken is essentieel.
Herfst
In de herfst gaan mussen op zoek naar plekken waar ze ook in de winter voldoende eten kunnen vinden. Wil je de mussen (en andere vogels) helpen en vind je het leuk om mussen in de tuin te hebben? Zet dan eens een voedertafel of ‑silo neer. De vogels zijn er blij mee en jij hebt een leuk uitzicht! En samen met je kinderen knutselen? Maak dan een mussenvoerhuisje!
Mussenvoerhuisje maken
Nodig:
‑Lege (schone) melkpakken
‑schaar
‑takjes
Hoe maak je het
Maak een gat in het pak, maak het gat niet te hoog (dan kunnen de vogels niet bij het zaad of vallen ze in het pak). Je kunt je vogelhuisje vullen met zaad en ophangen of ergens neer zetten.
Tip: Als je je huisje buiten wilt gebruiken, spuit hem dan over met blanke lak en laat hem goed drogen.
Geef een reactie