Bronstijd: in de herfst slaat het hoofd van menig mannetjeshert op hol en dat betekent een hoop onrust en kabaal in het bos. Wat is de bronstijd precies? En wat kun je er van merken tijdens een boswandeling? Ontdek het hier!
Bronstige mannetjesherten
In september start de bronstijd en die loopt door tot in oktober. Hoe de bronstijd precies valt, hangt af van het weer en de temperatuur op dat moment. De mannelijke edelherten gaan nu flink aan de slag om indruk te maken op de damesherten, ook wel ‘hinden’ genoemd. De hinden zijn tijdens de bronstige periode klaar voor bevruchting en op zoek naar de meest geschikte partner.
Burlen
De natuur zorgt ervoor dat een mannetjeshert in het najaar indruk kan maken op de vrouwtjes. Niet alleen groeien de haren om zijn nek, waardoor hij groter en sterker lijkt, ook zijn keelgat wordt groter. En dat helpt hem weer bij het brullen. Brullen is een manier om indruk te maken en wordt ook wel ‘burlen’ genoemd. De mannen nemen het tegen elkaar op en degene die het hardste burlt, krijgt de hinde en mag met haar paren. Door te burlen geeft een mannetje binnen een groep ook aan dat hij de baas is.
Vechten
Het komt regelmatig voor dat de strijd om een hinde niet wordt gewonnen door te burlen. Hoe lossen de mannetjes dat op? Vaak door te vechten. De herten staan dan tegenover elkaar en proberen, met hun gewei, de ander achteruit te duwen. Degene die het minst sterk blijkt, verliest en druipt af. Het gevecht heeft als doel te kunnen paren. De herten doen elkaar tijdens het gevecht, gelukkig, meestal geen pijn.
Bronstijd meemaken
Wil je de bronstijd ook een keer van dichtbij meemaken? Ga dan lekker vaak het bos in, vooral in september en oktober.
Tips:
- Bronstijd op de Veluwe. Dit is in de vroege herfst een ideale plek om bronstige herten te spotten. Er worden hier zelfs speciale tochten georganiseerd. En die zijn zo populair, dat de meesten snel vol zitten. Kijk voor meer info: staatsbosbeheer.nl/bronst.
- Hier kun je al excursies tijdens bronstijd reserveren voor in 2020: viaquidam.nl
- Naast de Veluwe is ook de Oostervaarderplassen een plek waar je dit herfstspektakel kunt meemaken.
- Dichter in de buurt voor Haarlemmers zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen. Volg een van de mooie wandelroutes en kijk wat je onderweg tegenkomt.
- Ook in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn de edelherten actief. En mocht je ze niet zien, dan kun je daar altijd ook wisenten spotten.
- Ga vroeg in de ochtend of juist vlak voor zonsondergang op pad. Dan is het vaak rustig in het bos en is de kans groter dat je de herten hoort en/of ziet.
Kortom…
Het is een roerige en opwindende tijd voor de herten in het bos. De bronstijd is maar kort en erg bijzonder om mee te maken. Na het paren keert de rust weer terug en gaan alle herten weer hun eigen, gemoedelijke gangetje. En dan is het wachten nu op de kleine baby hertjes die in mei en juni worden geboren!
Foto’s delen
Ben je getuige geweest van herten tijdens de bronstijd? Deel je foto of video met Natuur in je Stad en de rest van Haarlem. Dit kan op onze social media of door te mailen naar: info@natuurinjestad.nl.
Natuur in je stad is een initiatief van Spaarnelanden, in opdracht van de gemeente Haarlem. Er leeft meer in Haarlem dan je denkt!
Geef een reactie