Met een moge­lij­ke griep­golf in het voor­uit­zicht wil je jezelf zo goed moge­lijk bescher­men tegen het griep­vi­rus. Benieuwd hoe je dit kunt doen op natuur­lij­ke wij­ze? Natuur in je Stad geeft tips!

Tip 1: Voorkomen
Hoe­wel je ziek wor­den nooit hele­maal kunt voor­ko­men, kun je wel voor­zorgs­maat­re­ge­len tref­fen om de kans te ver­klei­nen dat je ook wordt aan­ge­sto­ken. Hier­bij is het belang­rijk om op hygi­ë­ne te let­ten. Ben je aan het snot­te­ren? Gebruik papie­ren zak­doek­jes die je na gebruik weg­gooit, was je han­den vaak en blijf zoveel moge­lijk uit de buurt bij men­sen die besmet zijn met het griepvirus.

Tip 2: Water drinken
Water spoelt je lichaam schoon en kan dus hel­pen voor­ko­men dat het griep­vi­rus een kans krijgt. Drink dus drink lek­ker veel water of kruidenthee.

Tip 3: Natuur­lij­ke ontstekingsremmers
Gem­ber en knof­look staan bekend om hun ster­ke ont­ste­kings­rem­men­de wer­king. Ide­aal dus als je wilt voor­ko­men dat je ziek wordt of als je ziek bent! Knof­look bevat ali­ci­ne, dit is een stof­je die infec­ties blok­keert. Dus voeg lek­ker veel knof­look toe aan je eten. Bak het alleen niet te lang, want dan ver­dwij­nen de ont­ste­kings­rem­men­de effec­ten. Bang voor knof­look­a­dem? Kauw op een beet­je peterselie.

Daar­naast is een kop­je gem­ber­thee met wat citroen en munt natuur­lijk ook erg lek­ker op kou­de winterdagen.

Hoe maak je dit? 

  • Je kunt gem­ber op ver­schil­len­de manie­ren toe­voe­gen aan je thee. Schil, rasp of snijd de gem­ber en doe dit in een glas.
  • Even­tu­eel kun je ook bij­voor­beeld extra ver­se munt, roze­ma­rijn, kruid­na­gel, kaneel, tijm etc. toevoegen.
  • Heb je last van je keel? Voeg een scheu­tje honing aan je thee toe, honing werkt name­lijk anti­bac­te­ri­eel en is ver­zach­tend voor je keel.
  • Behoef­te aan extra vita­mi­ne C? Voeg wat schijf­jes citroen of sinaas­ap­pel toe. Naast dat het erg lek­ker is krijg je zo ook wat extra vita­mi­nes binnen.

Tip 4: Ver­stop­te neus
Niets zo ver­ve­lend als een ver­stop­te neus. Om beter te kun­nen ade­men kun je een stoom­bad­je maken met ver­schil­len­de krui­den. Zoals bij­voor­beeld euca­lyp­tus en tijm. Let op: gooi niet je hele krui­den­pot­je leeg, een teveel kan je slijm­vlie­zen juist gaan irri­te­ren. Een ande­re oplos­sing is om ’s nachts een rau­we ui naast je bed te leggen.

Power­drank­je
Met dit thee recept kom jij de kou­de gure maan­den wel door! Giet heet water in een glas en voeg daar het vol­gen­de aan toe:

  • Paar schijf­jes gember
  • Thee­le­pel honing
  • Uit­ge­kne­pen citroen
  • 3 Kruid­na­gels
  • Kaneel­stok­je
Heb jij nog han­di­ge mid­del­tjes tegen de griep? Laat het ons weten in de reacties!