De pom­poen: wie kent hem niet? Deze oran­je vrucht is typisch een pro­duct van het najaar, lek­ker om te eten én leuk om mee te knut­se­len. Wat kun je alle­maal doen met een pom­poen? Lees het op www.natuurinjestad.nl!

Wat is een pompoen?
Je zou het mis­schien niet zeg­gen, maar een pom­poen is fami­lie van de kom­kom­mer en kale­bas­sen. Kale­bas­sen is een ver­za­mel­naam voor een groep groen­ten. De cour­get­te, pom­poen en fles­pom­poen beho­ren bij­voor­beeld tot deze club. Ze heb­ben alle­maal klei­ne zaad­jes in de kern. Pom­poe­nen bestaan in ver­schil­len­de soor­ten en maten. En je kunt er alle kan­ten mee op; koken, knut­se­len en ter deco­ra­tie. In okto­ber zijn pom­poe­nen vol­op ver­krijg­baar in de supermarkt.

Tijd om aan de slag te gaan met dit prach­ti­ge seizoensfruit!

Knut­se­len: uit­ge­hol­de pompoen
In Ame­ri­ka is de pom­poen erg popu­lair. Voor­al van­we­ge het Hal­lo­ween-feest op 31 okto­ber. Je komt dan veel uit­ge­hol­de lan­taarns op straat tegen. Zo’n lan­taarn maken vraagt wat om cre­a­tief snij­werk, maar dan heb je ook een uniek item in de voor­tuin. En het is eigen­lijk zo gedaan!

Nodig:

  • Een gro­te oran­je pompoen
  • Een mes
  • Een lepel
  • Een pen
  • Waxi­ne­licht­jes

To do:

  • Snij het ‘dak’ van de pom­poen. Ver­wij­der de zaad­jes en vezels met een lepel of mes.
  • Ver­wij­der ook de zaad­jes en vezels aan de bin­nen­kant van de pom­poen. Zorg ervoor dat hij hele­maal ‘hol’ wordt vanbinnen.
  • Bedenk de mond en ogen en teken deze met pen op de bui­ten­kant van de pompoen.
  • Snij de ogen en mond ver­vol­gens uit.
  • Kaars­je erin, dak­je er weer op en klaar.

Leuk naast de voordeur!

Koken: klas­sie­ke pompoensoep
Pom­poen zit boor­de­vol vita­mi­ne A en is dus super­ge­zond! Daar­naast is het een ech­te vrucht van het herfst­sei­zoen. Offi­ci­eel is het trou­wens een fruit­soort, maar in de keu­ken wordt de pom­poen meest­al gebruikt als groen­te. Kie­zen voor sei­zoens­groen­ten is beter voor jezelf én de natuur. Daar­naast is deze pom­poen­soep snel gemaakt. En door de zoe­te smaak ook erg geschikt voor kin­de­ren. Onder­staand recept is voor vier tot zes personen.

Nodig:

  • Gro­te pom­poen +/- 400 gram
  • 1x gro­te winterpeen
  • 1 à 2 sja­lot­jes of een gro­te ui
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • Peper en zout
  • Even­tu­eel: gem­ber en knoflook

Berei­den:

  • Neem een gro­te pan en ver­hit hier­in een scheut olijfolie.
  • Snij de wor­tel en ui in stuk­jes en ver­hit deze in de pan. Voeg even­tu­eel ook gem­ber en knof­look toe.
  • Schil de pom­poen, ver­wij­der de zaad­jes en snijd hem in blok­jes. Deze blok­jes kun­nen ook in de pan. Tip: in som­mi­ge super­mark­ten zijn ook kant-en-kla­re pom­poen­blok­jes te koop. Han­dig voor als je niet veel tijd hebt.
  • Voeg nu de bouil­lon toe en laat het geheel onge­veer 20 minu­ten sto­ven, tot­dat alles zacht is. Af en toe roeren.
  • Voeg de kokos­melk toe.
  • En pureer alles met de staaf­mixer tot een romi­ge mas­sa. Tip: laat de soep afkoe­len voor­dat je hem gaat pure­ren. Dat scheelt een hoop gespetter.
  • Gar­neer even­tu­eel met pom­poen­zaad­jes, wat yog­hurt en peterselie.
Eet sma­ke­lijk!

Meer weten
Er zijn nog veel meer lek­ke­re din­gen te berei­den met pom­poen, denk aan pom­poen in sala­des, pas­ta, taart en oven­scho­tel. Op inter­net vind je vol­op inspiratie.

Op de hoog­te blij­ven van leu­ke DIY’s, uitjes en info over de natuur? Volg de soci­al media van Natuur in je Stad, je vindt ons op Inst­agram: @natuurinjestad en Facebook: www.facebook.com/natuurinjestad