De pompoen: wie kent hem niet? Deze oranje vrucht is typisch een product van het najaar, lekker om te eten én leuk om mee te knutselen. Wat kun je allemaal doen met een pompoen? Lees het op www.natuurinjestad.nl!
Wat is een pompoen?
Je zou het misschien niet zeggen, maar een pompoen is familie van de komkommer en kalebassen. Kalebassen is een verzamelnaam voor een groep groenten. De courgette, pompoen en flespompoen behoren bijvoorbeeld tot deze club. Ze hebben allemaal kleine zaadjes in de kern. Pompoenen bestaan in verschillende soorten en maten. En je kunt er alle kanten mee op; koken, knutselen en ter decoratie. In oktober zijn pompoenen volop verkrijgbaar in de supermarkt.
Tijd om aan de slag te gaan met dit prachtige seizoensfruit!
Knutselen: uitgeholde pompoen
In Amerika is de pompoen erg populair. Vooral vanwege het Halloween-feest op 31 oktober. Je komt dan veel uitgeholde lantaarns op straat tegen. Zo’n lantaarn maken vraagt wat om creatief snijwerk, maar dan heb je ook een uniek item in de voortuin. En het is eigenlijk zo gedaan!
Nodig:
- Een grote oranje pompoen
- Een mes
- Een lepel
- Een pen
- Waxinelichtjes
To do:
- Snij het ‘dak’ van de pompoen. Verwijder de zaadjes en vezels met een lepel of mes.
- Verwijder ook de zaadjes en vezels aan de binnenkant van de pompoen. Zorg ervoor dat hij helemaal ‘hol’ wordt vanbinnen.
- Bedenk de mond en ogen en teken deze met pen op de buitenkant van de pompoen.
- Snij de ogen en mond vervolgens uit.
- Kaarsje erin, dakje er weer op en klaar.
Leuk naast de voordeur!
Koken: klassieke pompoensoep
Pompoen zit boordevol vitamine A en is dus supergezond! Daarnaast is het een echte vrucht van het herfstseizoen. Officieel is het trouwens een fruitsoort, maar in de keuken wordt de pompoen meestal gebruikt als groente. Kiezen voor seizoensgroenten is beter voor jezelf én de natuur. Daarnaast is deze pompoensoep snel gemaakt. En door de zoete smaak ook erg geschikt voor kinderen. Onderstaand recept is voor vier tot zes personen.
Nodig:
- Grote pompoen +/- 400 gram
- 1x grote winterpeen
- 1 à 2 sjalotjes of een grote ui
- 400 ml kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
- Peper en zout
- Eventueel: gember en knoflook
Bereiden:
- Neem een grote pan en verhit hierin een scheut olijfolie.
- Snij de wortel en ui in stukjes en verhit deze in de pan. Voeg eventueel ook gember en knoflook toe.
- Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd hem in blokjes. Deze blokjes kunnen ook in de pan. Tip: in sommige supermarkten zijn ook kant-en-klare pompoenblokjes te koop. Handig voor als je niet veel tijd hebt.
- Voeg nu de bouillon toe en laat het geheel ongeveer 20 minuten stoven, totdat alles zacht is. Af en toe roeren.
- Voeg de kokosmelk toe.
- En pureer alles met de staafmixer tot een romige massa. Tip: laat de soep afkoelen voordat je hem gaat pureren. Dat scheelt een hoop gespetter.
- Garneer eventueel met pompoenzaadjes, wat yoghurt en peterselie.
Eet smakelijk!
Meer weten
Er zijn nog veel meer lekkere dingen te bereiden met pompoen, denk aan pompoen in salades, pasta, taart en ovenschotel. Op internet vind je volop inspiratie.
Geef een reactie