Serie: Wat leeft er in Haarlem – Groene halsbandparkiet
Haarlem is rijk aan natuur en flora en fauna. Naast de 161.260 inwoners (bron: gemeente Haarlem) zijn er ook flink wat dieren woonachtig in onze mooie stad. In de serie ’Wat leeft er in Haarlem’ licht Natuur in je Stad elke keer één dier uit. Vandaag in de spotlight: de groene halsbandparkiet!
Groene halsbandparkiet
De opmerkzame Haarlemmer heeft ze vast weleens zien vliegen: groene parkieten. Deze bontgekleurde vogels komen oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika en ze lijken een beetje op de papagaai. Maar wat doen ze in Haarlem? Daar komen we zo op.
De groene halsbandparkiet is een opvallende verschijning, met zijn lichtgroene kleur en felrode snavel. De mannetjes hebben een zwart/roze rand om hun nek en een zwarte vlek bij hun keel. De vrouwtjes zijn egaal groen. Beiden hebben een korte, scherpe snavel en ze leven in kleine groepjes (10 ‑15 vogels) samen. Deze exotische vogels zijn erg monogaam en blijven hun hele leven trouw aan één partner, net als duiven.
Waarom Haarlem?
De groene halsbandparkiet is van oorsprong geen Nederlandse vogel. En hij is al zeker niet gemaakt voor de drukke stad, waarom leeft hij dan in Haarlem?
Het verhaal gaat dat de vogel begin jaren ‘60 is losgelaten en/of is ontsnapt uit kooien bij mensen thuis. Vanaf toen is hij een eigen leven gaan leiden en heeft hij zich voortgeplant. Het bleek dat hij in Nederland, en dan met name in de grote steden, goed kon overleven. De reden hiervoor is dat hij in de stad genoeg voedsel kan vinden. De halsbandparkiet is alleen wel afhankelijk van bijvoeding van de mensen, anders zou hij het niet overleven in de koude wintermaanden. Normaal gesproken eet hij zaden en vruchten en die zijn in de winter natuurlijk nauwelijks te vinden. Ook pinda’s zijn favoriet.
Waar?
De groen halsbandparkiet kwam eerst alleen in Amsterdam en Den Haag voor. Inmiddels heeft hij het leefgebied uitgebreid en is hij ook in Haarlem en omgeving te ontdekken. Stadparken en tuinen zijn plekken waar je de groene halsbandparkiet kunt tegenkomen. In Haarlem is dat bijvoorbeeld in het Kleverpark, maar ook in de parken Schalkwijk komt hij veel voor.
- Heb jij de groene halsbandparkiet gespot? Laat ons weten waar en/of een stuur een foto naar: natuurinjestad@spaarnelanden.nl . Dan plaatsen we die op onze social media.
Je vindt de parkiet veel in loofbomen en andere hoge bomen, waar ze graag hun nesten maken. Vaak gebruiken ze hier een oud eksternest voor of een natuurlijk holletje in een boom. Daar broeden ze tussen januari en juni. De halsbandparkiet is geen trekvogel, maar een standvogel en blijft dus het hele jaar in Haarlem. In de winter komen ze vaak hoog in een boom bijeen, waar ze met een grote groep… slapen.
Tips
Als je de groene halsbandparkiet wilt bijvoeren, zorg dan in de winter voor wat ongebrande pinda’s in de tuin. Deze parkiet kan trouwens erg luidruchtig en bijdehand zijn. Wil je hem niet te veel in de buurt hebben, bijvoorbeeld om andere vogels de ruimte te geven, gebruik dan een voedingsconstructie die niet geschikt is voor grote vogels.
De Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland heeft de groene halsbandparkiet geteld, bekijk hier de resultaten.
Wil je meer lezen over de natuur in Haarlem? Check: www.natuurinjestad.nl.
Geef een reactie