Val­len­de blaad­jes, bloe­men die hun bes­te tijd gehad heb­ben: het is herfst in je tuin. Voor­dat je er al te hard gaat oprui­men, geven we je een paar rede­nen om je tuin wat rom­me­lig te laten. Dag Marie Kon­do, hal­lo bodem­ver­be­te­ring, egels en insecten!

Op een mooie, zon­ni­ge herfst­dag kun je opeens de drang krij­gen je tuin op te rui­men. Een­ja­ri­ge tuin­bloei­ers in de gft-bak, opbind­stok­ken terug in de schuur en de hark er door­heen. Dat laat­ste kun je beter laten: er is veel te zeg­gen voor een rom­me­li­ge tuinbodem.

Laat lig­gen dat blad!
Afge­waai­de blaad­jes van bomen en strui­ken kun je pri­ma laten lig­gen, dat gebeurt in de natuur ten slot­te ook. Ster­ker nog: raap blaad­jes van de straat op (zul­len je buren je ook dank­baar voor zijn) en strooi ze uit in je tuin. Dat is name­lijk goed voor de aar­de en de beest­jes. Zo werkt het.

Mul­chen, wat is dat?
De aar­de bedek­ken met een laag bla­de­ren noe­men we ook mul­chen. Mul­chen heeft meer­de­re voor­de­len. Ten eer­ste is het goed voor de bodem. Het zorgt ervoor dat de grond niet uit­droogt door wind en zon of bevriest bij stren­ge vorst. Ook onkruid krijgt geen kans om te wor­te­len. De mul­ch­laag wordt boven­dien lang­zaam ver­teerd en zorgt voor een luch­ti­ge bodem. En daar doen je plan­ten het heel goed in.

Blad laten lig­gen voor de beestjes
Insec­ten zijn ook opge­lucht met zo’n bla­der­dek, want ze kun­nen hun werk doen (jouw bodem ver­be­te­ren) zon­der dat er vogels op ze azen. Ook egels zijn blij met een rom­me­li­ge tuin. Veeg een berg­je bla­de­ren en tak­jes onder de heg of een struik­je, daar­mee maak je het per­fec­te win­ter­slaap­bed voor ze. Wil je ook nog een egel­snel­weg aan­leg­gen of ande­re goe­de egeld­a­den ver­rich­ten? Kijk dan op de site van Natuur­mo­nu­men­ten, zij geven tips om egels te helpen.

Bla­de­ren van het gras
Mocht je toch iéts wil­len oprui­men in de tuin? Haal het blad van je gazon en veeg het naar je bor­der. Gras gedijt name­lijk beter zón­der een bla­der­dek­je. In de len­te is je gras groen, is je bodem flink opge­knapt van dit bla­der­mas­ker en zijn de beest­jes je dank­baar. Karmapunten!

Natuur in je Stad op socials
Volg je ons al op Inst­agram en Facebook? Je kunt er vra­gen stel­len en je blijft op de hoog­te van ons nieuws.