Denk je najaar, dan denk je misschien niet aan tuinieren. Terwijl dit een prachtig moment is om bijvoorbeeld een kruidentuintje aan te leggen. De grond is nu nog lekker warm en de regen zorgt voor genoeg water. Natuur in je Stad geeft je kruidentuininspiratie voor de herfst.
Kruiden planten in tuin of op balkon
Een kruidentuintje aanleggen in de volle grond kan in je tuin. Op een balkon of dakterras kies je voor potten of een grote bak. Goed om te bedenken voordat je begint:
- Welke kruiden vind je lekker smaken of lekker ruiken?
- Krijgt jouw buitenruimte veel of weinig zon?
- Is de grond geschikt voor kruiden?
Zonnig of juist niet?
Ligt jouw tuin of balkon op het zuiden? Plant lavendel, salie, laurier of bonenkruid. Dat zijn zonliefhebbers. Op het oosten en westen groeien rozemarijn, bieslook en peterselie goed. Op het noorden groeien de schaduwfans. Denk aan kervel, kamille, munt en citroenmelisse. De laatste twee zijn wel woekeraars, dus zet ze altijd apart in een pot die je desnoods ingraaft in je tuin.
Zet kruiden in de juiste grond
Kruiden groeien het best in goed gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond. Van natte voeten zijn ze geen fan, dus zorg dat regenwater goed kan weglopen. Ook van te zure grond houden kruiden niet, je kunt een beetje kalk toevoegen aan de potten om dit te verbeteren. Kleigrond is vaak te zwaar en te nat voor kruiden. In dat geval kun je kruiden in bakken plaatsen waarin je de optimale grond voor ze samenstelt. Ze zullen je belonen met hun yummie blaadjes.
Beschermen bij vorst
Mocht het onverwacht pittig gaan vriezen, bescherm je kruidentuintje dan. Leg wat stro tussen de plantjes of bedek de planten met een fleecedekentje. Kun je daarna weer lekker plukken.
Volg je ons al op Instagram en Facebook? Dan zie je in je tijdlijn wanneer we een nieuw artikel plaatsen. Je kunt er bovendien je vragen kwijt. Of suggesties natuurlijk.
Geef een reactie