Ben je klaar om met je groe­ne vin­gers in de aar­de te dui­ken? Natuur in je Stad lan­ceert Tui­nie­ren voor Dum­mies, vol han­di­ge tips. In les 2: tui­nie­ren rond­om de lang­ste dag van het jaar.

Op 21 juni is het de lang­ste dag van het jaar, en daar­mee het begin van de astro­no­mi­sche zomer. Ook voor plan­ten heeft dat gevol­gen: de groei­kracht van plan­ten wordt na 21 juni wat min­der. Som­mi­ge klus­jes die je rond deze dag oppakt heb­ben daar­om straks groot effect. Pak je lees­bril, je tuin­hand­schoen en snoei­schaar, want hier gaan we.

Snoei­en doet bloeien
Plan­ten die al een tijd­je in bloei staan, geef je een twee­de kans door ze nu terug te snoei­en. Denk aan Phlox of de vlam­bloem, maar ook aan Cam­pa­nu­la of vrou­wen­man­tel of een vroeg­bloei­en­de cle­ma­tis. Ook lelij­ke blaad­jes haal je weg, die maken plaats voor fris, nieuw blad. De heg bena­der je voor­zich­tig met de snoei­schaar, het liefst op een bewolk­te dag: zo ver­bran­den afknip­te blaad­jes niet.

Zaai tegen saaiheid
Dit is ook hét moment om twee­ja­ri­ge plan­ten te zaai­en. Dat is een beet­je lan­ge­ter­mijn­werk: je plant ze nu, vol­gend jaar zul­len ze dan bloei­en. Voor­beel­den? Dui­zend­scho­nen, muur­bloe­men, ver­geet-mij-niet­jes, vin­ger­hoeds­kruid, ake­lei, stok­ro­zen en teu­nis­bloem. Heb je al een bloe­men­zee staan, wat dacht je dan van een stuk­je moes­tuin in je tuin of in bak­ken op het bal­kon? In juni plant je onder ande­re cour­get­te, andij­vie, broc­co­li en rode biet. Zelf je eten plan­ten en oog­sten, hoe tof is dat?

Steun­tje in de rug
Heb­ben je klim­plan­ten flink meters gemaakt de laat­ste tijd? Laat ze goed klim­men tegen een trel­lis of ander hek­werk en bindt ze op tegen de schut­ting of een muur. Dan staan ze ste­vig tij­dens een storm en heb jij het ultie­me uit­zicht op alle bloe­men die anders naar bene­den gaan hangen.

Een extra hapje
En nu je toch een rond­je door de tuin loopt: geef je plan­ten wat vloei­ba­re plan­ten­voe­ding. Het liefst bio­lo­gisch natuur­lijk! Meng het met de juis­te hoe­veel­heid water (zie instruc­ties op fles) en maak een tour langs alle plan­ten, ook die in pot­ten en hang­man­den. Zo houd je je plan­ten sterk en gezond.

Tuin­vra­gen?
Heb jij een groe­ne vraag? We horen ‘m graag. Volg ons ook op onze soci­als voor nog meer leu­ke tuin- en balkonweetjes.