Ben je klaar om met je groene vingers in de aarde te duiken? Natuur in je Stad lanceert Tuinieren voor Dummies, vol handige tips. In les 2: tuinieren rondom de langste dag van het jaar.
Op 21 juni is het de langste dag van het jaar, en daarmee het begin van de astronomische zomer. Ook voor planten heeft dat gevolgen: de groeikracht van planten wordt na 21 juni wat minder. Sommige klusjes die je rond deze dag oppakt hebben daarom straks groot effect. Pak je leesbril, je tuinhandschoen en snoeischaar, want hier gaan we.
Snoeien doet bloeien
Planten die al een tijdje in bloei staan, geef je een tweede kans door ze nu terug te snoeien. Denk aan Phlox of de vlambloem, maar ook aan Campanula of vrouwenmantel of een vroegbloeiende clematis. Ook lelijke blaadjes haal je weg, die maken plaats voor fris, nieuw blad. De heg benader je voorzichtig met de snoeischaar, het liefst op een bewolkte dag: zo verbranden afknipte blaadjes niet.
Zaai tegen saaiheid
Dit is ook hét moment om tweejarige planten te zaaien. Dat is een beetje langetermijnwerk: je plant ze nu, volgend jaar zullen ze dan bloeien. Voorbeelden? Duizendschonen, muurbloemen, vergeet-mij-nietjes, vingerhoedskruid, akelei, stokrozen en teunisbloem. Heb je al een bloemenzee staan, wat dacht je dan van een stukje moestuin in je tuin of in bakken op het balkon? In juni plant je onder andere courgette, andijvie, broccoli en rode biet. Zelf je eten planten en oogsten, hoe tof is dat?
Steuntje in de rug
Hebben je klimplanten flink meters gemaakt de laatste tijd? Laat ze goed klimmen tegen een trellis of ander hekwerk en bindt ze op tegen de schutting of een muur. Dan staan ze stevig tijdens een storm en heb jij het ultieme uitzicht op alle bloemen die anders naar beneden gaan hangen.
Een extra hapje
En nu je toch een rondje door de tuin loopt: geef je planten wat vloeibare plantenvoeding. Het liefst biologisch natuurlijk! Meng het met de juiste hoeveelheid water (zie instructies op fles) en maak een tour langs alle planten, ook die in potten en hangmanden. Zo houd je je planten sterk en gezond.
Tuinvragen?
Heb jij een groene vraag? We horen ‘m graag. Volg ons ook op onze socials voor nog meer leuke tuin- en balkonweetjes.
Geef een reactie