Groen moet je doen, of je nou beschikt over een tuin van formaat stadspark of trotse eigenaar bent van een geveltuintje of solo bloembak. Natuur in je Stad helpt je een handje met de serie Tuinieren voor Dummies. In les 1: het verschil tussen vaste planten en eenjarige exemplaren.
Wanneer je je verdiept in tuinieren, vliegt het jargon je om de oren. Niet echt bevorderlijk voor het enthousiasme van de beginnende groenminnaar. Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld.
Wat is een vaste plant?
Een vaste plant plant je één keer, deze bloeit vervolgens ieder jaar. Handig als je niet elke jaar nieuwe planten wilt aanschaffen. We noemen ze ook wel overblijvende of meerjarige planten. Sommige vaste planten zijn bovendien winterhard: ze weerstaan de winter, ook al lijken in de herfst het loodje te leggen. De bladeren sterven dan af en de wortels gaan in diepe winterslaap. In het voorjaar maken deze planten een comeback met fris nieuw blad. Lupine, ridderspoor, ooievaarsbek pioenroos en Hosta zijn hier voorbeelden van. Vaste planten die niet goed tegen de kou kunnen, zet je in kuipen of potten. Die migreer je in de late herfst naar je serre of schuur, om ze in de lente weer buiten te zetten. Fuchsia’s, citrusplanten en oleander zijn kuipplanten.
Wat is een eenjarige plant?
Deze vraag is een stuk simpeler te beantwoorden. Eenjarige planten maken in één jaar een levenscyclus door en sterven daarna af. Ze bloeien dan ook groots en meeslepend in de zomer, waarmee ze jouw terras in geuren en kleuren zetten. Sommige eenjarigen kunnen tegen een stootje en kun je al vroeg in het voorjaar planten. Denk dan aan Oost-Indische kers en de korenbloem. In mei of juni kun je de wat gevoeliger plantentypes in de grond zetten, zoals cosmea, klaprozen, zonnebloemen en zinnia’s.
Vaste planten of eenjarigen?
Voor een mooi effect mix je vaste en eenjarige planten in jouw tuin. De vaste planten zijn lekker steady en de eenjarigen geven een verrassend en kleurrijk effect in die maanden waarin jij ook veel buiten bent. Zoals wel vaker is balans hier dus het toverwoord. Check daarbij ook of jouw toekomstige groene helden geschikt zijn voor jouw buitenplaats (zonnige of niet, type grond etc.).
Vragen?
Heb jij een tuiniervraag? We horen ‘m graag en schrijven er dan een artikel over. Volg ons ook op onze socials voor nog meer leuke groenweetjes.
Geef een reactie