Heb jij ze al, lentekriebels? De eerste zonnestralen kunnen zomaar zorgen voor jeukende groene vingers en een drang om de tuin of het balkon te lijf te gaan. Vooral doen! Maar dan wel het liefst met inheemse planten. En dit is waarom.
Om bij het begin te beginnen: inheemse planten zijn goed voor de biodiversiteit. Die term kom je hier vaker tegen. De universiteit van Wageningen (WUR) omschrijft het als: “Het totaalpakket aan levende organismen en systemen – en de interacties daartussen.” Een heel systeem dus, waarbij dieren en planten op elkaar afgestemd zijn. Als dat onderlinge systeem in de war raakt, heeft dat pittige gevolgen. Zo zijn er steeds minder bijen, door onder andere het gebruik van pesticiden. Dat betekent ook minder bestuiving van planten en dus minder planten. Met alle gevolgen van dien.
Help lokale ecosysteem
Op ieder potje past een dekseltje en bij iedere plant past een insect. Oftewel: insecten en vogels die van nature in jouw omgeving voorkomen, zijn afgesteld op planten waarvoor dat ook geldt. Wil je jouw lokale ecosysteem helpen, plant dan planten die daarbinnen passen. Dat noemen we inheemse planten. Ze zijn gewend aan Nederlandse weeromstandigheden en willen niet bovenmatig veel water. En ze zijn dus beste vrienden met lokale beestjes. En kies je daarnaast voor biologisch gekweekte planten, dan maak je de natuur helemaal blij.
Inheemse planten in Nederland
Planten die inheems zijn in Nederland, hebben de mooiste namen. Een kleine selectie:
- Dagkoekoeksbloem
- Duizendblad
- Egelantier
- Gewone agrimonie
- Gewone Brunel
- Grote Kattenstaart
- Koninginnekruid
- Kruipend zenegroen
- Rode Kornoelje
- Slangenkruid
- Sleedoorn
- Sporkehout
- Wilde Kardinaalsmuts
Google of het tuincentrum kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste planten, die passen bij de ligging van jouw tuin of balkon. Ook online kun je inheemse planten bestellen, bij Sprinklr bijvoorbeeld. Bedenk wel dat deze planten doorgaans wat minder uitbundig bloeien dan allerlei tropische botanica.
Carnavalsmengsels of inheemse bloemen?
Wil je van je tuin of balkon een grote bloemenzee maken, zaai dan zadenmengsels. Vaak zijn dit uitbundig bloeiende, felgekleurde bloemen. Critici noemen deze mengsels dan ook carnavalsmengsels: staat leuk, maar zijn vaak uitheems en doen dus niet veel voor de biodiversiteit. Kies dan liever voor inheemse bloemenmengsels, zoals onder andere van Cruydt-Hoeck.
Adopteer een bloembak
Wil je ook dolgraag tuinieren, maar woon je driehoog achter? Bij Spaarnelanden kun je een bloembak adopteren, die mag je zelf inzaaien en onderhouden. Zo vraag je de bloembak aan. Voor vragen over de bloembakken of over (inheemse) planten neem je contact op met ons.
Geef een reactie