Uitgebloeide bloemen, kale takken of bruine bladeren: het is winter in de tuin. En hoewel dit seizoen een rustperiode is voor tuinplanten, kun je toch wat voor ze doen. Vijf tuintips voor de koude maanden.
Tijdens de koude maanden is je tuin in winterslaap. De meeste planten zijn uitgebloeid en laden zich op voor de lente, waarin alles weer uitloopt. Jeuken je handen om toch aan de slag te gaan? Dit kun je nu doen — of juist laten.
- Laat uitgebloeide bloemen staan
De uitgebloeide bloemen van je vaste planten, zoals de hortensia, verliezen langzaam hun glans. De bloemen worden bruin, waardoor veel mensen ze aan het einde van de herfst afknippen. Dat kun je beter niet doen. De uitgebloeide bloemen beschermen de nieuwe knoppen namelijk tegen de vorst. Lekker laten zitten dus en pas na de winter met de snoeischaar aan de slag. Wat ons brengt bij tip 2.
- Zet snoeien in de agenda voor maart
Veel vaste planten sterven in de herfst af, althans boven de grond. Groen fris blad wordt geel en slap of verandert in bruine, dorre bladeren. Soms verliezen de planten zelfs al hun blad. Geen paniek! Onder de grond leeft de plant gewoon door en spaart daar al zijn krachten om in het voorjaar weer uit te lopen. Laat het verdorde blad dus zitten en snoei de plant pas terug in de lente. De vergane bladeren kun je dan voorzichtig weghalen. Zo beschadig je nieuw, fris blad niet.
- Bescherm potplanten bij strenge vorst
Het komt niet meer zo vaak voor, strenge vorst. Maar wordt het wel voorspeld, bescherm je planten dan. Met name potplanten hebben het dan namelijk zwaar, omdat de wortels weinig isolatie hebben. Pak de potten in met noppenfolie of vliesdoek, met stro kun je de aarde nog een extra beschermingslaagje geven. Bij lange, strenge vorst verhuis je de planten beter tijdelijk naar de schuur. Tropische potplanten kun je laten overwinteren in een serre of kas, want die zijn niet bestand tegen winterse kou.
- Laat bladeren liggen
Het herfstblad hangt na een flinke storm niet meer aan de bomen, maar ligt in je tuin. Hark het blad van het gras, zo de border in. Daar zorgt het voor een isolatielaagje voor de planten en voor een winterhuisje voor bijvoorbeeld egels . Insecten zijn ook dol op de dode blaadjes: ze eten ze op en maken er gratis compost van. Die insecten zijn vervolgens weer voedsel voor allerlei vogels, die in de winter flink moeten dooreten om op gewicht te blijven.
- Koop winterbloeiers
Vind je de winterse tuin toch wat te kaal? Koop dan wat planten die juist nu bloeien. Camelia bijvoorbeeld trakteert je in de winter op indrukwekkende bloemen in het wit, roze en rood. Ook behoudt de plant zijn glanzende groene blaadjes. Andere voorbeelden van winterbloeiers zijn de winterviool, Helleborus en de winterjasmijn. Ze geven kleur aan je tuin en terras tijdens de koude maanden, om in de lente het stokje door te geven aan de rest van de planten.
Geef een reactie