Haarlem is rijk aan natuur en flora en fauna. Naast de 161.260 inwoners (bron: gemeente Haarlem), zijn er ook flink wat dieren woonachtig in onze mooie stad. In de serie ’Wat leeft er in Haarlem’ lichten we elke keer één dier uit. Vandaag in de spotlight: de duif!
Duiven
Duiven komen veel voor in Haarlem. Denk aan de Turkse tortelduif, rotsduif, sierduif en houtduif. Duiven zijn al vele jaren partner van de mens. Tijdens de 80-jarige oorlog in de 15e Eeuw werden er bijvoorbeeld al postduiven gebruikt om communicatie tussen verschillende legertroepen over te brengen. Dit soort duif heeft een geweldig oriëntatie vermogen, waardoor hij snel en gemakkelijk de weg vindt. Ook heeft hij holle botten, wat maakt dat de postduif een lichte vlieger is. Tot op de dag van vandaag worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd met postduiven.
In de binnenstad van Haarlem kom je vooral de stadsduif tegen. Deze duifsoort woont, leeft en broedt het liefst in een stedelijke omgeving. Stadsduiven kunnen veel overlast veroorzaken, denk aan geluidsoverlast en duivenpoep.
Wist je dat…
- De duif bijna overal op de wereld voorkomt?
- De witte duif symbool staat voor vrede?
- In sommige culturen de duif als heilig wordt gezien?
- Postduiven tot wel 70 km per uur kunnen vliegen?
- Duiven een van de weinige vogels zijn die water opslurpen met hun snavel?
- Tortelduiven elkaar hun hele leven trouw blijven?
- Roofvogels de grootste vijanden zijn van duiven?
- Duiven wel 20 jaar oud kunnen worden?
Duivenoverlast
Duiven zijn mooie dieren, maar ze kunnen ook veel overlast veroorzaken. Zeker in steden, waar ze vaak met een grote groep bij elkaar leven. Duivenpoep is bijvoorbeeld een groot probleem. De ontlasting van een duif zit vol met schadelijke bacteriën. En daar wil je natuurlijk liever niet mee in aanraking komen. Daarnaast tast de ontlasting gebouwen en houtwerk aan.
Deze overlast wordt deels veroorzaakt door het bijvoeren. In Haarlem is het voeren van duiven (en meeuwen) dan ook sinds maart 2019 verboden (Bron: Haarlem Nieuws). Het kan je zelfs een boete van €140 opleveren! Maar de belangrijkste reden om duiven niet te voeren, is dat het voorkomt dat er steeds meer duiven komen en er dus ook steeds meer overlast is.
In de stad
De duiven in Haarlem hebben hun plekje gevonden. Niet alleen omdat er volop eten te vinden is, ook zijn er genoeg plekken om te broeden. Denk aan de randjes en richeltjes van gebouwen, onder bruggen, op balkons en zolders. Stadduiven leggen wel twee tot vier keer per jaar eieren; het aantal duiven kan dus erg hard groeien. De stad is daarnaast een veilige plek voor duiven, er is geen bedreiging van roofvogels. In combinatie met het feit dat hij zijn buik heerlijk vol eet met etensresten uit prullenbakken in de stad, op het station en verdwaalde patatjes op de terrassen in de zomer, maakt dat de stadsduif erg oud kan worden in Haarlem. De stadsduif is overigens een standvogel en blijft het hele jaar door in Nederland.
Meer lezen?
Nieuwsgierig naar wat er nog meer leeft in Haarlem? In de serie ‘Wat leeft er in Haarlem?’ kom je van alles te weten over o.a. de egel, vos en halsbandparkiet. Voor een compleet overzicht en meer artikelen over de natuur, check www.natuurinjestad.nl.
Geef een reactie