Haarlem is rijk aan natuur en flora en fauna. Naast de 161.260 inwoners (bron: gemeente Haarlem) zijn er ook flink wat dieren woonachtig in onze mooie stad. In de serie ’Wat leeft er in Haarlem’ licht Natuur in je Stad elke keer één dier uit. Vandaag in de spotlight: de vos!
De vos
De prachtige oranje/witte vos: wie kent hem niet? Vossen staan bekend om hun jagersinstinct en ze zijn dan ook een van de weinige, grote roofdieren die we in Nederland kennen. Ook in Haarlem en haar groene omgeving komt de vos veel voor. Een wilde vos kan wel 10 jaar oud worden, maar door aanrijding of jacht komt het ook vaak voor dat een vos eerder sterft.
Wist je dat…
- Een vos erg monogaam is? Hij blijft zijn hele leven trouw aan één partner.
- Zijn grootste vijand ook een vos is? Vossen hebben een territorium nodig om te overleven en zich voort te planten.
- Jonge vosjes worden geboren tussen maart en mei?
- Vossen in een hol onder grond wonen? Soms delen ze dit hol met dassen of konijnen.
- Een vos erg communicatief is? Hij kan wel meer dan 26 verschillende geluiden maken.
- Hij regelmatig voedselresten begraaft? De vos kan zijn begraven lekkers gemakkelijk weer terugvinden en eet het dan alsnog op.
- Vossen in een groep leven van ongeveer zes vossen? Ze jagen wel alleen.
Bedreiging
Heb je een kippenhok? Wees dan alert op een bezoekje van de vos, want die maakt alle kippen in een keer een kopje kleiner. Zoals vorig jaar gebeurde in de Haarlemse Hout. Vossen zijn ook een bedreiging voor de weidevogels in Nederland. En dat is een groot probleem, want het gaat niet goed met deze vogels. Een van de oorzaken is de toenemende landbouw. Weidevogels leven en broeden in weilanden en door het verdwijnen hiervan verliezen ze hun broedgebied.
Vossen zijn dol op de nesten met jonge vogeltjes in weilanden en zetten daar graag hun tanden in. In sommige natuurgebieden in Haarlem (bijvoorbeeld De Hekslootpolder) worden de weidevogels proactief beschermd tegen vossen, bijvoorbeeld door het plaatsen van vossenrasters.
Nut van de vos
Misschien denk je nu dat de vos alleen maar doodt en rooft, maar dit mooie dier heeft ook zijn nuttige eigenschappen. Zo eet hij veel kleine en middelgrote dieren, zoals kevers, muizen, ratten, konijnen, hazen, regenwormen en egels. En dat heeft weer een positief effect op de landbouw, want deze kleine dieren tasten de landbouwgewassen aan. Een vos is niet kieskeurig en eet bijna alles: hij is dus een echte opruimer! Bijna alles, want van kikkers, padden en mollen blijft hij liever af.
Dode vos gevonden?
Het kan voorkomen dat je een dode vos vindt langs de weg. Vossen kunnen ziektes met zich meedragen, dus raak ze liever niet aan. Maak gerust melding van het dode dier bij Spaarnelanden: 023 751 7200 en hij wordt binnen 24 uur verwijderd.
Meer lezen!
Ben je benieuwd naar wat er nog meer leeft in Haarlem? In de serie ‘Wat leeft er in…’ kom je alles te weten over o.a. de egel en de halsbandparkiet. Voor een compleet overzicht, ga naar www.natuurinjestad.nl.
Al ruim een halve eeuw oud en altijd woonachtig in Haarlem, toch zag ik deze morgen (29oktober2021) een vos lopen in Haarlem. Locatie: Laan van Berlijn / Europaweg.
Ik wist niet wat me over kwam in eens stond ik oog in oog met een vos in de straat. Hij leek niet onder de indruk, ik was gelukkig op mijn balkon.
Helaas had ik geen telefoon bij de hand voor een foto.
Spechtlaan leidschendam.
Ik heb er 1 in Vlaardingen gezien en die was ook niet echt bang zat te loeren op 2 zwerfkatten.
Heb de katten kunnen helpen om hun weg verder te ver volgen, daarna is de vos rustig weg gegaan.
Zondag ’s Avonds om 00:30 kwamen we een vos tegen op het fietspad bij het spoor-viaduct over de Zijlweg. Hij vluchte naar de overkant en toen hebben we even naar hem/haar staan kijken. Niet gedacht aan foto/film maken.