Ze zijn zwart, hebben een wit voorhoofd en dito snavel en kunnen behoorlijk druk doen in het water. We hebben het natuurlijk over de meerkoet. Wat weet jij over deze watervogel? Na het lezen van dit artikel vast een stuk meer.
Een vogel die je herkent aan zijn pittige humeur? Dat is de meerkoet. Gelukkig is over dit dier nog veel meer te leren en te waarderen. Een korte biografie.
Ruziënde meerkoeten
De meerkoet is een watervogel, die zich thuis voelt in zoet water. In de stad zie je de vogel regelmatig in grachten en vijvers in het riet of op een drijvend nest zitten. Over de plek van het nest kunnen meerkoeten onderling flink ruzie maken, het gaat er dan niet geruisloos aan toe. De nesten zijn vaak gemaakt van riet en wortels, maar ook van bubbeltjesplastic, lege patatbakjes of ander zwerfafval. Ware kunstwerkjes zijn het!
Van ei naar donzig vogeltje
Kunstwerkjes die half maart wel klaar moeten zijn, want dan breekt het broedseizoen aan. Een meerkoetvrouwtje legt dan vijf tot tien eieren, die zij binnen ongeveer drie weken uitbroedt. Uit de eieren verschijnen zwarte donzige vogeltjes met een rood kopje. Zij kunnen na zo’n twee maanden vliegen. De ouders voeren ze met slakken en visjes, waterplanten en gras. Het duiken naar voedsel levert trouwens grappige taferelen op, want meerkoeten moeten best wat moeite doen om onder water te komen. Ook vliegen gaat niet vanzelf, vooral de start gebeurt doorgaans langzaam.
Meerkoeten in de herfst en winter
Meerkoeten die in Nederland broeden, blijven in de winter vaak ook hier, samen met meerkoeten uit koudere streken. In de herfst en winter zoeken de vogels warmte bij elkaar. Ze zitten dan dicht op elkaar in de wei, vlakbij het water waar ze voedsel uit halen. Te wachten op het voorjaar, want dan kan er weer een nest (en ruzie!) gemaakt worden.
Goedemiddag,
Vannacht 2 vossen gespot bij ons voor op het grasveld van de Simon van Hapertlaan in Acht.
Leuk om te zien.