Wildplukken: In de natuur kom je de lekkerste dingen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van bramen, frambozen en vlierbloesem? Maar mag je alles zomaar plukken? En waar let je op als je gaat plukken in de natuur? Natuur in je Stad ging op onderzoek uit!
Wat mag wel en niet?
Wildplukken is toegestaan in Nederland, maar er wordt wel van je verwacht dat je dit met respect voor de natuur doet. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft een aantal gedragsregels voor wildplukken opgesteld, hierin staat o.a.:
- Pluk niet in een beschermd natuurgebied. Het gebied is niet voor niets beschermd. Lees daarom altijd even de regelgeving in een natuurgebied door, voordat je gaat plukken.
- Pluk met respect voor de natuur. Dus ruk bijvoorbeeld geen takken van de struiken af. Ook een goede regel om vooraf met (klein)kinderen te bespreken????
- Pluk niet te veel, een beetje voor eigen gebruik is geen probleem. Dieren eten ook van de vruchten, dus laat ook wat voor hen over.
- Pluk met een doel. Het is aan te raden om vooraf na te denken over wat je met het plukfruit wilt doen. Als je bijvoorbeeld een vlierbloesem siroop wilt maken, pluk dan wat je nodig hebt en meer niet.
- Weet wat je plukt. Een beetje kennis opdoen voor het plukken is aan te raden, omdat er ook veel giftige planten en paddenstoelen in de natuur te vinden zijn.
Op de website van het KNNV vind je de regels nog een keer op een rijtje.
Plukfruit in de zomer
De zomer is een ideaal moment om te wildplukken!
- Bramen: van augustus t/m september vind je bijvoorbeeld bramen in de natuur. Lekker om zelf jam van te maken. Pas wel op voor de stekels!
- Vlier: kent twee plukmomenten. In april/mei kun je de bloesem plukken en in augustus zijn de bessen rijp. Maak bijvoorbeeld zelf vlierbloesemsiroop, hmm!
- Bosaardbeien: in juni tot september te vinden in het bos. Dit is het kleine zusje van de ‘gewone’ aardbei en is gewoon eetbaar.
Recept: toetje met bosaardbei
Een ideaal toetje voor een picknick of gewoon voor thuis, na het eten. En ook nog eens heel gemakkelijk om te maken!
Je hebt nodig, voor vier toetjes:
- 4 glaasjes
- Bastogne koeken
- Vanillevla
- Bakje (bos)aardbeitjes
- Naar wens: slagroom, munt, versiering (bijv. hagelslag)
Verkruimel 4–6 Bastogne koeken en verdeel ze over de glaasjes. Giet daarover wat vanillevla en maak het geheel af met de bosaardbeien. Voor lekkerbekken nog een flinke toef slagroom, versiering en een blaadje munt erop en klaar ben je.
Buon appetito!
Meer lezen?
Meer artikelen, leuke DIY’s en natuurnieuws lees je op www.natuurinjestad.nl zoals:
— Hooikoorts en natuurlijke middeltjes
- Natuurlijke griepmiddeltjes
— DIY: jam maken
Nu nog toestemming van de beheerders van de gemeente Haarlem om noten- en fruitbomen en struiken te gaan planten.