De Haarlemse Kruidenbuurt verandert in een woonerf. Daar gaat niet alleen de verkeersveiligheid op vooruit, ook de biodiversiteit krijgt een flinke oppepper. Insectenhotels en duurzame materialen maken het verschil. We leggen het uit.
Een woonerf betekent een lagere maximumsnelheid en dús nieuwe verkeersborden. En daar is iets slims mee gedaan. Aan de achterkant van de borden, gemaakt van gerecycled plastic, zitten namelijk insectenhotels. Deze bieden veilige overnachtingen en broedplaatsen voor allerlei kleine beestjes. Spaarnelanden en het bedrijf Climatesigns ontwierpen de hotels.
Insectenhotels van olifantsgras
De insectenhotels zijn gemaakt van olifantsgras, een soort kruising tussen riet en bamboe. De plant is sterk en buigzaam waardoor je er prima insectenhotels van kunt maken. Het materiaal hoeft amper bewerkt te worden en legt veel CO2 vast. Win-win! Ook mooi: een van de hotelkamers bevat leem, waarmee insecten de holtes dicht kunnen metselen nadat er een eitje in is gelegd. Veilig opgeborgen.
Straattegels met groen verleden
Olifantsgras kom je ook tegen op een andere plek: nieuwe straattegels zijn gemaakt van een mix van gerecycled beton (60%), nieuw beton (20%) en olifantsgras (20%). Het nieuwe beton is een noodzakelijk kwaad om de tegels stevig genoeg te maken. Bij het maken van de tegels kwam wel veel minder CO2-uitstoot vrij dan bij standaard tegels. Zo is het woonerf niet alleen veilig voor spelende kinderen, maar ook een prachtige bestemming voor insecten.
Geef een reactie