Een wormenhotel in je tuin is een echte win-win situatie. Want zo’n hotel is niet alleen heel erg fijn voor de wormen, ze helpen jou met het maken van vruchtbare compost voor je (moes)tuin. Wat is een wormenhotel precies? En hoe maak je er zelf een, op een hele eenvoudige manier?
Wat is een wormenhotel?
Je kunt je groente- en fruitafval (gft) natuurlijk in de groene bak doen. Het wordt dan opgehaald en een bedrijf vermaalt dit tot compost, wat later weer in de winkel te koop is. Een andere én goedkopere manier om aan compost te komen, is door het zelf te maken. Bijvoorbeeld met een wormenhotel.
Een wormenhotel is een verblijfplaats voor wormen. In het hotel leven wormen die jouw gft-afval verwerken tot compost voor je tuin of moestuin. En alhoewel je nu misschien denkt, ‘getsie, wormen’, is dit een prachtig ecosysteem. Sommige zeggen zelfs dat een wormenhotel in het klein doet, wat er op grotere schaal met de wereld zou moeten gebeuren. Kostbare voedingstoffen worden uit ons afval gefilterd en deze stoffen worden weer ingezet als voeding. Met als resultaat: een groeiende wereld. Het cirkeltje is weer rond!
Zelf een wormenhotel maken
Enthousiast geworden? Ga dan aan de slag met het maken van je eigen wormenhotel. Je kunt hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een wormencompostbak. Heb je meer ruimte in de (moes)tuin? Bouw dan een echt hotel met meerdere lagen.
Je kunt een kant en klaar wormenhotel kopen bij de bouwmarkt, maar het is natuurlijk nóg veel leuker om zelf een te maken.
Boodschappenlijstje:
- Drie grote, plastic emmers. Belangrijk is dat je ze goed af kunt sluiten met een deksel. Denk bijvoorbeeld aan grote mayonaise-emmers van de snackbar. Meteen een stukje recycling.
- Een boormachine met twee boormaten: 10mm en 20mm.
- Oude kranten, fijne stukjes karton, stro en dorre bladeren.
- Wat biologische potgrond.
- Ongeveer 1 kg gft-afval.
- En natuurlijk: de wormen. Het beste kun je gaan voor tijgerwormen, dit zijn speciale compostwormen. Je hebt ongeveer twee handjes nodig voor dit hotel.
Deze wormen kun je online kopen, maar misschien ken je iemand met een composthoop van wie je wat wormen mag overnemen? Ze vermeerderen zichzelf snel.
Locatie
Allereerst is het belangrijk om een goede locatie te vinden voor het hotel. Daarbij let je o.a. op de volgende zaken:
- Beschut tegen regen en wind.
- Niet in de volle zon.
- Temperaturen tussen de 15 en 30 graden. Ideaal voor wormen.
- Een vrije plek, waar je goed bij kunt met het gft-afval en voor legen van de emmer met compost.
Zes-stappenplan
Stap 1 – Boren
Boor gaten van 20mm in de bovenkant van emmer 1+ 2, vlak onder de rand van de bak, aan de zijkanten. Boor ongeveer zes gaten per zijde. Vervolgens boor je gaatjes van 10mm in de bodem van emmer 1 + 2. Deze gaatjes zorgen voor zuurstof voor de wormen, weglekkend vocht en hierdoor kunnen de wormen zich van de ene naar de andere bak verplaatsen.
Stap 2 – Lekbak
In de onderste bak (emmer 3) hoef je niet te boren. Dit is de zogenaamde ‘lekbak’, waar het ‘percolaat’ (de wormenthee) wordt opgevangen. De wormenthee kan gebruikt worden om planten te voeden. Let wel op dat je het sterk verdunt met water (1:100), anders ‘verbranden’ de planten. En het is handig om het vocht regelmatig te verwijderen, anders gaat het er erg stinken in je tuin of op het balkon.
Stap 3 – Laagjes maken
Maak nu laagjes in de emmers:
— Laagje 1 bestaat uit strookjes van krantenpapier, kartonsnippers, stro en bladeren.
— Laagje 2 is de biologische potgrond. Een laagje compost kan ook trouwens.
— Laagje 3 is het gft-afval.
Stap 5 – Wormen vrijlaten
Het hotel is klaar voor gebruik. Laat nu de wormen nu los in de plastic bakken. Ze vinden zelf hun weg wel.
Stap 6 – Toren bouwen
Zet het wormenhotel in elkaar. Plaats eerst de ongeboorde emmer 3 (zonder deksel) op de grond. Daar bovenop zet je emmer nummer 1 en daar weer bovenop emmer 2. Je sluit de bovenste emmer af met een stevige deksel.
Eerste oogst
Voeg iedere dag kleine beetje gft-afval aan het wormenhotel toe. Waarschijnlijk vind je na ongeveer drie maanden je eerste ‘oogst’ compost in de onderste bak. Leeg de onderste emmer, haal de grove stukken ertussenuit en laat je homemade compost een dag drogen in de buitenlucht. Daarna kan het de tuin in. De bodem en jouw bloemen en planten zullen genieten van deze extra voeding.
Veel plezier met het bouwen van jouw eigen wormenhotel!
Meer tips en artikelen over de natuur, vind je op www.natuurinjestad.nl
Geef een reactie