
Zaaikalender juli
Heb jij een eigen tuin, moestuin of siertuin? Dan is deze maand een waar feest in de tuin: juli is namelijk de ultieme oogstmaand. Wat is er allemaal te doen in de tuin, wat kun je nu oogsten én zaaien? Je leest het in de zaaikalender van Natuur in je Stad!
Wat is er te doen?
In juli schijnt de zon (meestal) volop en daardoor is de grond lekker opgewarmd. Bloemen en planten genieten hier zichtbaar van; alles staat volop in bloei! Verbouw je zelf groenten en fruit? Dan haal je een deze maand waarschijnlijk een rijke oogst uit je (moes)tuin of van de planten op het balkon.
Deze maand:
- Oogst je alles dat volgroeid is.
- En op die manier maak je ook weer grond vrij om nieuwe zaadjes te planten.
- Scheur rucola, spinazie en slasoorten nu regelmatig af om verse aanvoer te bevorderen.
- Eet je geoogste groenten en fruit zo snel mogelijk na de pluk op. Door het warme weer zullen ze anders snel bederven.
- Geef je tuin en ook planten in pot regelmatig water. Hou daarbij rekening met de stand van de zon en water bij voorkeur in de vroege ochtend of als de zon ondergaat, om verbranding te voorkomen.
- Groente- en fruitsoorten groeien hard, maar ook het onkruid slaat nu snel om zich heen. Verwijder het regelmatig en voorkom dat onkruid de overhand krijgt.
- Voor een goede verspreiding van het water is het handig om de aarde in de zomermaanden wat extra te schoffelen. Op die manier maak je de droge aarde los en kan het water de planten beter bereiken.
- Heb je een kas in de tuin? Zet de deurtje regelmatig open voor een goede ventilatie en wat frisse lucht.
Zaaioverzicht
Dit zaai je o.a. in juli:
- Aardappelen
- Andijvie
- Basilicum
- Bieten
- Boerenkool
- Broccoli
- Courgette
- IJsbergsla
- Spinazie
- Kropsla
- Radicchio
- Peterselie
- Radijs
- Lente ui
- Koolsoorten
- Paksoi
- Venkel
- Winterpeen
Nuttige dieren in de moestuin
Naast heerlijke, verse producten vind je ook een aantal nuttige dieren in de (moes)tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van vogels, muizen en egels? Zij zorgen ervoor dat kleine dieren en insecten die schade kunnen veroorzaken aan de moes- of siertuin, op een natuurlijke manier worden verwijderd. Zo blijft je tuin mooi in balans.
Vijf tips die ervoor zorgen dat dieren en insecten zich welkom voelen in je tuin:
- Zaai veel bloemen. Insecten als bijen zullen er dankbaar op afkomen en dat zorgt weer voor een natuurlijk bestuiving en meer biodiversiteit in de tuin.
- Zorg voor een levendige omgeving. Bijvoorbeeld door zelf een insecten- of wormenhotel te maken. Maak daarnaast fijne schuilplekken voor de dieren in de vorm van hoopjes bladeren en oude takken.
- Creëer een waterplek in de tuin.
- Houd je moestuin vol leven. Dit doe je door zo natuurlijk mogelijk te tuinieren. Vermijd giftige bestrijdingsmiddelen; beter voor het milieu én voor je eigen gezondheid.
Geen (moes)tuin?
Heb je zelf geen (moes)tuin en wil je wel graag genieten van vers geoogste groenten en fruit? Stap dan op de fiets naar een van de zelfoogst-tuinen in Haarlem van ‘Wij telen groente’. Deze biologische moestuinen werken met oogstaandelen per jaar. Een keertje uitproberen? Dat kan met een oogstbon van €7,95. Kijk voor meer informatie op: www.wijtelengroente.nl
Heb jij handige moestuin-tips? Deel ze met ons en de rest van Haarlem! Meer lezen over de natuur in Haarlem? Kijk op www.natuurinjestad.nl
Geef een reactie