Terwijl wij een sjaal omslaan of bij de verwarming gaan zitten, moeten vissen in de winter het koude water trotseren. Met hun naakte schubben. Hoe doen ze dat? En wat als het gaat vriezen? We zochten het voor je uit.
Om meteen maar het geheim van de smid te onthullen: vissen passen hun lichaamstemperatuur aan aan die van het water. Wordt het water kouder, dan daalt de lichaamstemperatuur van de vis. We noemen dit koudbloedig. Voor vissen is de kou dus prima te hanteren.
Vissen zijn koudbloedig
Het gevolg van de koudbloedigheid is dat de stofwisseling van vissen vertraagt. Ze doen niet zoveel in de kou dus, een soort winterslaap light. Hierdoor verbruiken ze weinig energie en hebben ze minder eten nodig. Veel vissen brengen de winter ook door op dieper gelegen plekken in sloten en vijvers, daar is de watertemperatuur behoorlijk constant. Zo komen ze de winter door in koud water.
Vissen in bevroren sloten
Maar wat als het vriest? Bevriest de vis dan ook? Nee, gelukkig niet. Een ijslaag op het water werkt als isolatie, waardoor het water langzamer dan normaal afkoelt. Het wordt pas problematisch als er sneeuw op het ijs terechtkomt. Deze sunblock zorgt ervoor dat algen en waterplanten niet kunnen groeien, en zij filteren het water door zuurstof af te scheiden. Dus geen zon = geen zuurstof voor vissen. En geen zuurstof… tsja.
Lekker samen dobberen
Wat veel vissen ook doen bij ijsvorming, is samenscholen. Officieel heet dit winteraggregatie. Niet om elkaar lekker warm te houden, maar om samen zaken op te lossen. Omdat hun stofwisseling langzamer wordt, hebben ze minder energie om bijvoorbeeld te patrouilleren binnen hun territorium. Door veilig in een groepje rond te dobberen, besparen ze energie en houden ze elkaar veilig. Slim hoor.
Winterse vijvertips
Heb jij een vijver en is er vorst voorspeld? Een paar visvriendelijk tips: maak voorzichtig een luchtgat in het ijs met warm water en/ of houd het water in beweging met een pomp. En voor na de vorst: plant riet of andere waterplanten met holle stengels, hierdoor kan er altijd zuurstof in het water komen. In het najaar kun je ook de vijver nog dieper maken. Zo creëer je een ‘warme’ winterschuilplek voor vissen.
Meer weten over vissen, biodiversiteit of groen? Volg ons ook op Instagram @natuurinjestad.
Geef een reactie